Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων.

Μετά την πτώση του Εωσφόρου και του τάγματός του, του πρώτου τάγματος των αγγέλων, λόγω της αλαζονείας τους έναντι του Θεού, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, με τη φράση «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου», κάλεσε όλους του αγγέλους να παραμείνουν πιστοί στον Θεό.

Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από τον Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στον Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση. Τη σχέση που έχουν οι άγγελοι με τον Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή.

Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου.

Στη μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου που επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία μας όρισε την εορτή της 8ης Νοεμβρίου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....