Συναυλία για τον Νεοχωρίτη Ζαχαρία Χανεντέ στο Προξενείο της Αυστρίας στην Πόλη

πηγη Φως Φαναρίου

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νεοχωρίου, πριν από σχεδόν δύο χρόνια ξεκίνησε μια εργασία για την ανάδειξη του έργου και του βίου του Ζαχαρία Χανεντέ, μιας σπουδαίας μορφής της μουσικής της Κωνσταντινούπολης του 18ου αιώνα. Οι εξαιρετικές σωζόμενες συνθέσεις συγκέντρωσαν υψηλό ενδιαφέρον γύρω από το πρόσωπό του. Η όλη εργασία στοχεύει στην κινητοποίηση μελετητών που έχουν ασχοληθεί με τον Ζαχαρία στο παρελθόν, ενθαρρύνοντάς τους να μοιραστούν πληροφορίες που θα βελτιώσουν και θα υποστηρίξουν τις έως τώρα γνώσεις του κοινού. Τέλος, αυτό που ενδιαφέρει αναμφίβολα είναι η προβολή των συνθέσεών του από αξιόλογες καταγραφές και η εκτέλεσή τους από μουσικούς της σύγχρονης μουσικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης. Εμπνευστής και σχεδιαστής του εγχειρήματος είναι ο Νίκος Παπαγεωργίου με συμπαραστάτες τον Λάκη Βίγκα και την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Παναγίας Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου Κωνσταντινούπολης.

Ο σχεδιασμός της προβολής του Ρωμιού συνθέτη είναι ο ακόλουθος:

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στον αυλόγυρο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεοτόκεια», μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, με θέμα: “Ένας Ρωμιός συνθέτης – Ζαχαρίας ο Χανεντές”.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε ο ψηφιακός δίσκος εκείνης της συναυλίας.

Τώρα γίνεται εκδήλωση στο Προξενείο της Αυστρίας (Σάββατο 26 Νοεμβρίου) και μέσα στο 2023 θα πραγματοποιηθεί δίγλωσση έκδοση βιβλίου με τις συνθέσεις του Ζαχαρία Χανεντέ και άλλο πληροφοριακό υλικό.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....