Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρωΐδων Αγίων Γυναικών της Αράπιτσας

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο των ΚΗ΄ Παυλείων, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρωΐδων Αγίων Γυναικών και παίδων της Αράπιτσας στο Χώρο Θυσίας Ναούσης, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από το ολοκαύτωμα της ηρωικής πόλεως και τη θυσία των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων.

Το μνημείο στήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Δήμου της ηρωικής πόλεως Ναούσης και της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στον ακριβή χώρο, όπου θυσιάστηκαν οι γυναίκες με τα παιδιά τους, πέφτοντας στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας.

Στο τέλος, ο επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ η Καθηγήτρια του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, κ. Μαρία Πέτκου, τραγούδησε τη «Μακρυνίτσα», το τραγούδι του χορού της θυσίας.

Την τελετή των αποκαλυπτηρίων τίμησαν με την υψηλή παρουσίας τους ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός (Εκκλησία Ρουμανίας), Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος (Εκκλησία Βουλγαρίας), Ζουγκντίντι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Εκκλησία Γεωργίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος (Εκκλησία Κύπρου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος (Εκκλησία της Ελλάδος) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σιναΐας κ. Ιερώνυμος (Εκκλησία Ρουμανίας) και Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος (Εκκλησία Βουλγαρίας), οι οποίοι βρίσκονται στην Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας, καθώς συμμετείχαν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των ΚΗ’ Παυλείων και στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδος και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Δήμαρχος της ηρωικής πόλεως Ναούσης κ. Νικόλαος Καρανικόλας και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και ευσεβείς Ναουσαίοι.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Νάουσα και ολόκληρη η Ημαθία τιμά φέτος την επέτειο των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ναούσης. Τιμά τους ήρωές της, που αγωνίσθηκαν και έπεσαν «ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος». Τιμά δισχιλίους αγίους Νεομάρτυρές της, που για να μην αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό, θυσίασαν τη ζωή τους στο Κιόσκι, στις φυλακές της Θεσσαλονίκης και εδώ, στον τόπο αυτό, όπου ήρθαμε σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Ημαθία εορτάζει τη μνήμη του αποστόλου και διδασκάλου της, του πρωτοκορυφαίου Παύλου. Εδώ, όπου μερικές νέες γυναίκες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά θυσιάσθηκαν, πέφτοντας στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας, για να αποφύγουν την ατίμωσή τους και τον βίαιο εξισλαμισμό των παιδιών τους.

Η ηρωική αυτή πράξη τους για την Εκκλησία μας λογίζεται ως μαρτύριο, γεγονός που το πιστοποιεί ο ιερός Χρυσόστομος με το εγκώμιό του στην αγία μάρτυρα Δομνίνα και τις θυγατέρες της, που έπεσαν στα νερά και πνίγηκαν, για να μην πέσουν στα χέρια των ειδωλολατρών, αλλά και η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, η οποία συμπεριέλαβε τις γυναίκες που έπεσαν στην Αράπιτσα μεταξύ των αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων, τους οποίους ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας το έτος 2010.

Η ηρωική πόλη της Ναούσης ανήγειρε προ ετών, ως όφειλε, μνημείο τιμής της ηρωικής τους πράξεως, το μνημείο που ευρίσκεται ενώπιόν μας.

Όμως όφειλε να τιμήσει και το μαρτύριό τους. Να τις τιμήσει, μετά την αγιοκατάταξή τους, και ως μάρτυρες και αγίες, όπως τις αναγνωρίζει η οικουμενική Ορθοδοξία.

Διάφορες περιστάσεις δεν επέτρεψαν να εκπληρωθεί μέχρι σήμερα αυτό το χρέος. Σήμερα όμως έχουμε τη χαρά και την τιμή να το εκπληρώνουμε, αποκαλύπτοντας το μνημείο που θα υπενθυμίζει σε κάθε επισκέπτη αυτού του ιερού χώρου ότι δεν είναι μόνο τόπος θυσίας για την πατρίδα, αλλά είναι και τόπος μαρτυρίου για τον Χριστό.

Και η χαρά μας για τα σημερινά αποκαλυπτήρια είναι μεγάλη, διότι τελούνται την ημέρα που η Ημαθία εορτάζει τον απόστολό της, τον πρωτοκορυφαίο Παύλο, η φωνή του οποίου διασχίζει τους αιώνες και ακούεται μέχρι σήμερα: «Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπό τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; … πέπεισμαι ὅτι οὔτε θάνατος οὔτε ζωή … οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος … δυνήσεται ἡμᾶς χω­ρί­­σαι ἀπό τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ».

Και η φωνή του επιβεβαιώνεται με το μαρτύριο των αγίων γυναικών της Αράπιτσας, που αποδεικνύονται με αυτό γνήσιες μαθήτριες του μεγίστου Αποστόλου Παύλου.

Η χαρά μας όμως γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διότι τα αποκαλυπτήρια τελούνται με την παρουσία της οικουμενικής Ορθοδοξίας, των εκπροσώπων των ορθοδόξων Εκκλησιών, που τιμούν για μία ακόμη φορά την ηρωική πόλη της Ναούσης και τους αγίους Νεομάρτυρές της.

Τούς ευχαριστώ από καρδίας για την τιμητική παρουσία τους».

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....