Τα εγκαίνια του πρώτου οικολογικού σχολείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιταλία

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο ανθισμένο πάρκο της Χριστιανικής Ορθόδοξης Ενορίας των Αγίων Μηνά του Μεγαλομάρτυρος και Εφραίμ του Νεομάρτυρος – των Θαυματουργών, στο Sedegliano, ο σύλλογος “Comunità Rigenerativa A.P.S” και το Ίδρυμα “La Pannocchia ETS” εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους: να φέρουν ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, των γονέων τους, αλλά και των μελών της κοινότητας με αναπηρία, που προσκλήθηκαν σε μια εκδήλωση που γιορτάζει την ομορφιά της φύσης.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Πολύκαρπου, Μητροπολίτης Ιταλίας,  για δύο ημέρες, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια αφιερωμένα στην οικολογική εκπαίδευση των παιδιών, στο πλαίσιο ενός μοναδικού προγράμματος σε μία από τις Αρχιεπισκοπές του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάστηκε το πρώτο εγχειρίδιο χριστιανικής-οικολογικής αγωγής, “Από τη Δημιουργία στο Κομπόστ”, και παρουσιάστηκε στα παιδιά η ταινία κινουμένων σχεδίων “Δημιουργία για παιδιά”, χρήσιμα εργαλεία για την αλλαγή της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των παιδιών από τις πρώτες ηλικίες. Επιπλέον, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν μέσα από το παιχνίδι με απλές μεθόδους αναγέννησης του εδάφους για πλουσιότερες και υγιέστερες σοδειές.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Αθηναγόρας, ο Βοηθός Επίσκοπος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πολυκάρπου, μαζί με τον εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο Πετρό Φιλιππέσκου και τον Πρωτοπρεσβύτερο Διονύσιος Βιδιγχ. Από τα λόγια του Επισκόπου τα παιδιά έμαθαν για το ευχαριστιακό θεμέλιο της Δημιουργίας: “Ο Θεός θέλει να είμαστε τόσο καλοί όσο Εκείνος και μας διδάσκει ότι όλα όσα έφτιαξε και μας έδωσε δεν μας ανήκουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με το δώρο που λάβαμε: να καταστρέψουμε τα δέντρα, τη γη, τα λουλούδια, τα ζώα. Αυτά είναι απαραίτητα για να ζήσουμε, για την τροφή μας, όχι για να καταστραφούν, αλλά για να ζήσουν. Επομένως, όλοι μαζί πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε τη Γη- ειδικά εσείς που έχετε τη ζωή μπροστά σας, μάθετε, όπως κάνετε σήμερα, απλά πράγματα μαζί με τους γονείς και τους φίλους σας, ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν νέο κόσμο, έναν νέο ουρανό, μια νέα γη. Και ο Θεός θα είναι ευχαριστημένος”.

Παρών στην εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Τρεβιζάν δήλωσε: “Το μέλημά μας, όλων μας, πρέπει να είναι η διατήρηση της φύσης. Είμαστε η Γη και πρέπει να τη σεβόμαστε γιατί είναι η ζωή μας, γι’ αυτό πρέπει να ασχοληθούμε”.

Στο εργαστήριο παραγωγής κομπόστ για τις μελλοντικές φυτείες λουλουδιών και λαχανικών, τα παιδιά έμαθαν από την Πρεσβυτέρα Λουίζα Φιλιππέσκου και τον Φάμπιο Γκάλιτσι, έναν τοπικό παραγωγό κομπόστ, για τον φυσικό κύκλο των οικιακών απορριμμάτων και για το πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη συμπεριφορά μας ως σπάταλοι καταναλωτές με την ευαισθητοποίηση για την αξία κάθε πράγματος. Τα παιδιά ήταν ενθουσιώδη, προσεκτικά και χαρούμενα που παρακολουθούσαν κάθε στάδιο της παρασκευής του κομπόστ, ενθαρρύνοντάς μας να εξετάσουμε ευρύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία να τα εμπλέξουμε.

Η Κυριακή, 21η Απριλίου, ήταν η ευλογημένη ημέρα κατά την οποία, όπως έμαθαν να τρέφουν τα φυτά και να σέβονται την αξία της γης, έμαθαν επίσης να συμβάλλουν στην αναγέννηση του κοινοτικού πνεύματος, μέσα από τον ενθουσιασμό με τον οποίο προσέφεραν χρόνο, ενέργεια και μια ένδειξη εκτίμησης στους λιγότερο τυχερούς, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, με τη μορφή ενός μπουκέτου λουλουδιών.

Η ζωτικότητά τους έφτιαξε τη διάθεση αυτών των ανθρώπων που συχνά βρίσκονται στη σκιά της κοινωνίας και τα μπουκέτα λουλουδιών που δημιούργησαν τα παιδιά έφεραν πραγματικά ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους, κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι τους σέβονται και τους αγαπούν γι’ αυτό που είναι.

Με την ευκαιρία αυτή, τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση Οικολογικό Σχολείο – Χαρούμενα Λουλούδια Φέρνουν Χαμόγελο! έμαθαν δύο μαθήματα: να αναζητούν το θεμέλιο κάθε πράγματος που έλαβαν από τον Θεό, που βρίσκεται στη γύρω φύση, και να δημιουργούν με τη σειρά τους έναν πιο όμορφο και καλύτερο κόσμο, θυμούμενοι πάντα ότι έχουν δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού. Κατάλαβαν μέσα από απλές χειρονομίες ότι δίνοντας, θα αποκτήσουν χαρά και θα δώσουν νόημα και αξία στην κάθε μέρα.

Είδαμε χαρούμενα παιδιά γύρω από το Ναό, είδαμε γονείς να εκπλήσσονται από την υπομονή και τον ενθουσιασμό των παιδιών τους, είδαμε ανθρώπους από την κοινότητα που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον μέχρι τώρα, να απολαμβάνουν το χρόνο που περνούν μαζί.

Το Οικολογικό Σχολείο – Χαρούμενα Λουλούδια Φέρνουν Χαμόγελο! είναι μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ολιστική οικολογική εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει τόσο την επιστημονική γνώση όσο και την ευχαριστιακή γνώση, στο χριστιανικό πνεύμα, αξίες που υποστηρίζονται και προωθούνται από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Πρωτοπρεσβύτερος
π. Πέτρος Φιλιππέσκου

αναδημοσίευση από Φως Φαναρίου

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....