Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Μια ξεχωριστή μαθητική γιορτή διοργάνωσαν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου οι Ελληνικές μας Σχολές στο Κάιρο για να τιμήσουν, εντός της σχολικής κοινότητας, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Η εορταστική ημέρα ξεκίνησε στις εννιά το πρωί με το επετειακά στολισμένο και κατάμεστο από κόσμο θέατρο της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής να αντανακλά την ζωντάνια, αλλά και την ανάγκη για συμμετοχή στα Κοινοτικά δρώμενα ολόκληρης της Παροικίας μας.
Ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους και αφού ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην διοργάνωση της γιορτής έδωσε τον λόγο στους επισήμους για τους καθιερωμένους χαιρετισμούς «Η ημέρα αυτή δεν είναι μια απλή ημέρα στο ημερολόγιο που τιμούμε διεκπαιρεωτικά, αλλά είναι εκείνη η ημέρα στην οποία οι Έλληνες αρνήθηκαν την πρόταση να δώσουν γη και ύδωρ στον κατακτητή» Με αυτά τα λόγια μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου συνόψισε τομήνυμα της ημέρας ευχαριστώντας παράλληλα τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς για την συγκινητική και υψηλή αίσθηση της αποστολής που διαθέτουν, υλοποιώντας κάθε χρόνο την ημέρα μνήμης του έπους του 1940. Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, ο Επιτετραμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης.
Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου όπως κάθε χρόνο μας εντυπωσιάζουν όλους ανοίγοντας την σχολική γιορτή και στην κυριολεξία και για αυτή την χρονιά έκλεψαν την παράσταση με τα τραγούδια αλλά και με το ηχηρό ΟΧΙ που φώναξαν κρατώντας με πάθος την Ελληνική σημαία. Η Υπεύθυνη της Ελληνικής Γλώσσας για το Νηπιαγωγείο κα Αθανασία Δημοπούλου με την βοήθεια της κας Όλγας Καλατζή και της κας Μαρίνας Μέχερ δημιούργησαν μια καταπληκτική παράσταση με τους μικρούς μας μαθητές να χαμογελούν περήφανοι πάνω στην σκηνή και να υποκλίνονται ως ένας σπουδαίος θίασος μπροστά στο κοινό τους.
Η γιορτή συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον, με τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής να ζωντανεύουν επί σκηνής την δίνη μιας άλλης εποχής και να κινούν το συναίσθημά μας, κάνοντας την καρδιά μας να ταυτιστεί να δακρύσει με την συγκλονιστική ερμηνεία της Μπατούλ που διάβασε το συγκλονιστικό ποίημα του Ρίτσου «Γράμμα σ’ ένα φαντάρο» ενώ γελάσαμε με την καρδιά μας με την καταπληκτική ερμηνεία του Καρίμ που σαν άλλος Αδόλφος Χίτλερ, μεταχειριζότανε ως μαριονέτες, τις αξίες και την ψυχή ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Η παράσταση της Αχιλλοπουλείου διανθίστηκε με πολλά ακόμα σκετς που περιλάμβαναν εικόνες από την πείνα και την κατοχή, αλλά και από την ηρωική νίκη μας κατά των Ιταλών με τους μαθητές φαντάρους μας να διώχνουν στην κυριολεξία από την σκηνή, αλλά και από την ιστορία που γράφτηκε στο έπος του 40 τους μελανοχίτωνες Ιταλούς του Μουσουλίνι.
Στο τέλος της γιορτής τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ο οποίος τόνισε ότι « Θέλω και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για αυτήν την πολύ ζεστή γιορτή. Είδαμε την Κωνσταντίνα ως «Ειρήνη» να την σκοτώνει ο Μάρκ ως ο «Πόλεμος» , θαυμάσαμε τον Καρίμ να παριστάνει τον «Χίτλερ» Αυτά τα πράγματα είναι που μένουν στα παιδιά, πιο πολύ ακόμα και από την Αλφα-Βιτα, πιο πολύ ακόμα και από την αριθμητική. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και ας κρατήσουμε για πάντα στην καρδιά μας τα 3 έψιλον: την Ελευθερία, την Ειρήνη, και την Ελλάδα.»
Για αυτή την χρονιά υπεύθυνες εκπαιδευτικοί της σχολικής γιορτής ήταν οι κυρίες Γεωργία Πετούση και Ευγενία Μιχαηλίδου.
Η σχολική γιορτή της Αμπετείου
Δεύτερος σταθμός της επετειακής αυτής ημέρας, η Αμπέτειος Σχολή με τον Διευθυντή Δρ. Βασίλειο Μπακούρο να “ανοίγει” την γιορτή καλοσωρίζοντας με χαρά τους παριστάμενους και με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να απαγγέλουν με συναίσθημα και κατανόηση βαθιά το μεγαλειώδες ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» Ήταν ένα κείμενο δύσκολο με νοήματα βαθιά που τα παιδιά είχαν δουλέψει συστηματικά για πολύ καιρό με τον καθηγητή τους κ. Θεόδωρο Τσιλιμπώκο , ό οποίος είχε συνθέσει και την μουσική επένδυση της παρουσίασης του ποιήματος.
Η γιορτή ξεκίνησε με την παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους και στους παραστάτες για τις δύο σχολικές περιόδους και με την επίδοση βραβείων στους μαθητές που αρίστευσαν την προηγμένη σχολική χρονιά.
Χαιρετισμό απηυθύναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, ο Δικαίος της Μονής Σινά Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδίτης Πορφύριος , ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Επιτετραμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του « Προφανώς δεν ήξερε κανένας τότε, ότι αυτή η συγκεκριμένη Δευτέρα της 28ης Οκτωβρίου θα συνοδεύει γενιές και γενιές Ελλήνων, που θα την θυμούνται με περηφάνια και αγάπη γιατί ήταν ένας ακόμα σημαντικός σταθμός της ιστορίας μας όπως ήταν και το «μολών λαβέ», αλλά και πολλές άλλες στιγμές που μας κάνουν περήφανους ως Έλληνες».
Στις γιορτές και των δύο Σχολών παρέστησαν πέραν των ως άνω αναφερθέντων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Σιμεών Λιναρδάκης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Ανδρέας Γιόσρι και Λεωνίδας Φοντριέ, ο ΑΚΑΜ της Ελλάδας Πλοίαρχος ΠΝ κ. Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο ΑΚΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, η κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ, ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ.
Ένα ενδιαφέρον μπαζάρ βιβλίου στο «Πολιτιστικό» του Καΐρου
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, κάλεσε από μικροφώνου κατά την διάρκεια των σχολικών γιορτών όλους τους παριστάμενους να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον μπαζάρ βιβλίου που είχε στηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Πολιτιστικού.»
Διοργανωτές του μπαζάρ ήταν η Αχιλλοπούλειος Σχολή, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και οι εκδόσεις παιδικών βιβλίων Utopia. H υπεύθυνος ξένων γλωσσών της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Μάριαμ Γιακούμπ , αλλά και ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου, ξενάγησαν τους καλεσμένους στον μαγικό κόσμο των Αγγλόφωνων παιδικών εκδόσεων που πραγματικά εντυπωσίασαν όλους με την ευφάνταστη θεματολογία και τις καλαίσθητες εκδόσεις.
Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ στην πηγή – ekkairo.org