Τα μέλη της «Ένωσης Αναγέννησης της Αιγυπτιακής Κληρονομιάς» στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα διαπολιτισμική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου στον Κοινοτικό  Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο.

Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε η «Ένωση Αναγέννησης της Αιγυπτιακής Κληρονομιάς», μια οργάνωση που σκοπό έχει την εις βάθος διερεύνηση και ουσιαστική κατανόηση όλων των πολιτιστικών ρευμάτων που συνέστησαν επί της ουσίας  στο διάβα του ιστορικού χρόνου την μακρά και πλούσια Αιγυπτιακή κληρονομιά.

Μέλη της «Ένωσης» αποτελούν διαπρεπείς Αιγύπτιοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι καθώς και εξέχοντα μέλη διεθνών Οργανισμών με επικεφαλής τον Αιγυπτιολόγο Δρ. Χεσάμ Ελσάσλη.

Η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα του Δρ. Χεσάμ Ελσάσλη διοργάνωσε την ξενάγηση των μελών της «Ένωσης» στον Κοινοτικό Ναό, αλλά και την ενδελεχή ενημέρωσή τους από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό.

Η κα Σκουφαρίδου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους της Ε.Κ.Κ. μεταφέροντας τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή διαβεβαιώνοντας όλους τους παριστάμενους, ότι η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στέκει πάντα αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες πολιτισμικού διαλόγου και διεύρυνσης προς κάθε κατεύθυνση  των μακραίωνων δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Ευχαρίστησε επίσης τον υπεύθυνο ασφαλείας Mahamad Naguib, τον νεοκόρο Μιλάντ , τους φύλακες του Ιερού Ναού Αχμέντ και Μοχάμαντ και τους αεικίνητους Αραμπι, Αχμέντ και Βίκτωρα για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ο πατέρας Δαμασκηνός ξεκίνησε την ομιλία του προς τα μέλη της «Ένωσης Αναγέννησης της Αιγυπτιακής Κληρονομιάς»  μεταφέροντας τον χαιρετισμό και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ καθώς  και την βαθιά πεποίθησή του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου, ότι πρωτοβουλίες σαν αυτήν, που προσβλέπουν στην ειρήνη και τον πολιτισμό θα χαίρουν της εκτίμησης, της συμπαράστασης, αλλά και της ενίσχυσης από την μεριά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Μετέφερε επίσης και τον χαιρετισμό προς τα αξιότιμα μέλη της “Ένωσης” του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

Στην συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά την ιστορία της Εκκλησίας από την απαρχή της διαδρομής της μέχρι τις μέρες μας.  Αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της ίδρυσης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αναδεικνύοντας τον κρίσιμο συνδυασμό των γεγονότων που συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της «αρχιτεκτονικής» της Εκκλησίας, από τον εκχριστιανισμό του Μεγάλου Κωνσταντίνου και την παύση των διωγμών των Χριστιανών με το Έδικτο των Μαδιολάνων το 313 μ.χ  μέχρι την ανέγερση της Αγίας Σοφίας  και την κατάσταση στις μέρες μας.

Αναφέρθηκε επίσης στις  Θεολογικές βάσεις και τα προτάγματα του Χριστιανικού Δόγματος, όπως αυτά αποκρυσταλλώθηκαν μέσα από τις Οικουμενικές Συνόδους και ανέλυσε την σημασία και τον ρόλο τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο πατέρας Δαμασκηνός παρουσίασε επίσης και την συναρπαστική ιστορία του Κοινοτικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, από την αγορά του οικοπέδου από τον κτήτορα του Ναού Νέστωρα Τσανακλή, την θεμελίωση του, τα πρώτα θυρανοίξια το 1914 μέχρι τα τελευταία το 2019 υπό τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο

Τέλος ανέπτυξε το πλούσιο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρικανική ήπειρο αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της  Χριστιανικής διακονίας, και της πλούσιας προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ο Δρ. Χεσάμ Ελσάσλη εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του  καθώς και των μελών της     «Ένωσης» από την ξενάγηση και την εμπεριστατωμένη ομιλία του πατέρα Δαμασκηνού.

Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας καθώς και αναμνηστικές φωτογραφίες εντός και εκτός του Ναού.

Δείτε εικόνες από την διαπολιτισμική συνάντηση στον Άγιο Κωνσταντίνο

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....