Τα στρατιωτικά κοιμητήρια στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Αλβανίας

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Αμύνης, κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του, κ. Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο δεύτερος στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας για τα στρατιωτικά κοιμητήρια, ως ανθρωπιστικό και ηθικό χρέος προς τους Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940.

Επίσης, κατά τις συνομιλίες των δύο Υπουργών υπογραμμίστηκε ότι οι δύο χώρες καταδικάζουν τον αναθεωρητισμό και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και παρέχουν κάθε δυνατή ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Περαιτέρω, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας τους, τόσο προς αμοιβαίο όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων τους, όσο και για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Αλβανός Υπουργός προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Αλβανία, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στην τελετή υποδοχής του Υπουργού Άμυνας της Αλβανίας ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος, κ. Στυλιανός Πετράκης, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....