Τελεσίγραφο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λευκορωσία: Μη διακόψετε τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λευκορωσία είναι ξεκάθαρη. Αν ο Αλεξάντρ Λουκασένκο κάνει πράξη την απειλή του (εξαιτίας της οποίας οι τιμές εκτοξεύτηκαν) να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε θα… υπάρξει πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είδε με… καλό μάτι το γεγονός πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν τον ρώτησε πριν απειλήσει την Ευρώπη πως θα της κόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Και έστειλε σαφέστατο μήνυμα πως μία τέτοια κίνηση εμπεριέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ του Μινσκ και της Μόσχας. Και ξεκαθάρισε επίσης ότι αν και ο Λουκασένκο, τυπικά, μπορεί να το κάνει, αλλά δεν θα αρέσει στη Ρωσία αυτό…

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο απείλησε την Πέμπτη να ανταποδώσει οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Λευκορωσίας για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία (κράτος μέλος της ΕΕ), αφήνοντας εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου και άλλων αγαθών που διέρχονται μέσω της Λευκορωσίας.

Η προειδοποίησή του προκάλεσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το 1/3 της ροής του αναφερόμενου καυσίμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης που περνάει μέσω της Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία.

 

Το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τη Λευκορωσία ανήκει στην κυριότητα του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom.

«Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και αυτό δεν το ανέφερε καθόλου σε εμένα, ούτε το άφησε να εννοηθεί» δήλωσε ο Πούτιν σε μία συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, σχετικά με τις απειλές της Λευκορωσίας.

«Φυσικά, στη θεωρία ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης μπορεί να διατάξει της διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της μεταξύ μας συμφωνίας, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....