Τελετή επίδοσης υποτροφιών σε ομογενείς φοιτητές στο Φανάρι

Σύνδεσμος Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων

Τελετή Υποτροφιών ΣΥΡΚΙ 2021-22

«Η πόρτα του Πατριαρχείου είναι πάντα ανοιχτή για τους νέους και, οτιδήποτε χρειαστούν, μπορούν να έρθουν και να μου το ζητήσουν».

Με την παραπάνω διαβεβαίωση ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος ομογενείς φοιτητές κατά την τελετή επίδοσης των υποτροφιών, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ).

Σημειωτέον, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ομογενών φοιτητών υλοποιείται για έκτη χρονιά, με τη συμμετοχή, εφέτος, 24 Κοινοτήτων. Οι δικαιούχοι φοιτητές για το 2021 ήταν 38 και μοιράστηκαν 255.000 λίρες Τουρκίας, ποσό σημαντικό και αρκετά υψηλότερο σε σχέση με παρελθόντα έτη, παρά τα οικονομικά προβλήματα της περιόδου που διανύουμε.

Η τελετή επίδοσης πραγματοποιήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την περασμένη Τρίτη 8 Φεβρουαρίου παρουσία – μεταξύ άλλων – του Σεβ. Μητρ. Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, του Σεβ. Μητρ. Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Γιγουρτσή, του Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, του Διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτρη Ζώτου και του εκπαιδευτικού κ. Σωκράτη Κυρόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Διευθυντή του Ζαππείου κ. Αντώνη Ηλιάδη.

«Μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους φοιτητές μας —το μέλλον της Ομογένειας— ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν εδώ, στο Φανάρι της Ρωμιοσύνης.

Το “φώς του Φαναρίου” είναι ζωτικό, απαραίτητο για την ίδια την ύπαρξή μας, εδώ στην Πόλη των πόλεων», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ κ. Γιώργος Παπαλιάρης.

Ο κ. Παπαλιάρης ευχαρίστησε τις επιτροπές των ευαγών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη χρηματοδότηση για τη στήριξή τους σε μία δράση που έχει καταστεί θεσμός στον χώρο της ομογενειακής εκπαίδευσης, εκφράζοντας παράλληλα, την ελπίδα οι συμμετέχουσες κοινότητες να συνεχίσουν να αυξάνονται, συμβάλλοντας στο ετήσιο κονδύλι για τις υποτροφίες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ υπενθύμισε πως σύντομα, το Πάσχα, θα ακολουθήσει ένα παρόμοιο εγχείρημα· το κονδύλι οικονομικής βοήθειας προς τους εμπερίστατους συμπολίτες μας, και σε αυτό, πρόσθεσε, θα ζητηθεί και πάλι η συνδρομή των Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία ο κ. Κώστας Κυρατζόπουλος, μέλος της Επιτροπής Υποτροφιών, και ακολούθησε η ομιλία του κ. Δανιήλ Γιαμάνογλου, εκπροσώπου των φοιτητών. Εκ μέρους της Επιτροπής Υποτροφιών, παρούσα ήταν και η κ. Δώρα Διακρούση.

Η τελετή επίδοσης των υποτροφιών έληξε με το μήνυμα του καθηγητού Κωνσταντίνου Δεληκωνσταντή προς τους νέους, ο οποίος επεσήμανε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης για τον άνθρωπο, «αφού» όπως υπογράμμισε «ο αληθινός πλούτος στη ζωή είναι η γνώση».

Ο Παναγιώτατος, επισφραγίζοντας τον κύκλο των ομιλιών, αναφέρθηκε και στη δική του εκπαίδευση, την οποία —υπενθύμισε— έλαβε και εκείνος με τη στήριξη των υποτροφιών του Πατριαρχείου αλλά και του συλλόγου των Ιμβρίων στην Πόλη. Αμέσως μετά επέδωσε προσωπικά σε κάθε δικαιούχο τον “Τίτλο Υποτροφίας” συνοδευόμενο από ένα κομποσκοίνι, ένα βιβλίο και ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο της κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος για το 2022, αφιερωμένο στα 30 χρόνια Πατριαρχίας Βαρθολομαίου Β’.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....