Τη Μήλο επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης Σύρου- ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πλάκας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ επισκέφτηκε την ιερά νήσο Μήλο.
Άμα τη αφίξει του, συνεκάλεσε ιερατική Σύναξη των Εφημερίων της νήσου, στην οποία συζητήθηκαν ποιμαντικής, πνευματικής και διοικητικής φύσεως θέματα και ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις.
Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε τον Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζεφυρίας, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι Κληρικοί της Ιεράς νήσου Μήλου και παρέστησαν η Έπαρχος Μήλου, ο Αντιδήμαρχος Μήλου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλάκας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζεφυρίας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μήλου και πολλοί πιστοί, τηρούντες τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, στον κυρίως Ναό και το παρακείμενο Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, αφού ευχαρίστησε τους Κληρικούς, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες, τους διακονητές και τους συνεργάτες του ποιμαντικού έργου της Μητροπόλεως στη Μήλο, αναφέρθηκε στην αρχόμενη περίοδο του Τριωδίου και ιδιαίτερα στην υψοποιό ταπείνωση, που οδηγεί στην αυτεπίγνωση, στην εγκατάλειψη του «εγώ», που καταστρέφει, και στην ένταξη του ανθρώπου στο «Εσύ Κύριε», που σώζει!
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι το αρχαιοελληνικό «γνώθι σ’ αυτόν», που ήταν γραμμένο στην είσοδο του Μαντείου των Δελφών, δεν ήταν άλλο, παρά προτροπή για αυτεπίγνωση, καθώς στην αρχαία ελληνική ήταν άγνωστη η λέξη «ταπείνωση», το εννοιολογικό περιεχόμενο της οποίας, μάλιστα, δεν μπορεί να μεταφραστεί επακριβώς σε άλλες γλώσσες.
Τέλος, ευλόγησε την πίτα του Αγίου Βασιλείου, ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού για την προετοιμασία της Εκδηλώσεως, διένειμε σε όλους ευλογίες και τους ευχήθηκε για την κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου.
Την άλλη μέρα  ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους επί τη προλαβούση εορτή του Αγίου και επέστρεψε  στην Ερμούπολη.

Από τον ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πλάκας, ιεράς νήσου Μήλου, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από τιν Εφημέριο του Ναού και τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αγίου Νικολάου Τρυπητής, ευχήθηκε στον Κλήρο και τον πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως για το αρξάμενη κατανυκτική περίοδο του Κατανυκτικού Τριωδίου.
Στο κήρυγμα του, εξ αφορμής της σημερινής παραβολής του Τελώνου και του Φαρισαίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στην αξία της προσευχής, ως μέσου αγιασμού της ψυχής και όχι ως αιτίας αποστροφής του ανθρώπου από τον Θεό.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο καθένας μας οφείλει να προσέχει και να ερευνά τα του εαυτού του και όχι τα του διπλανού του, όπως ο Φαρισαίος της Παραβολής, φροντίζοντας πώς ο ίδιος θα διορθωθεί και θα βελτιωθεί πνευματικά, χωρίς κανένα να απορρίπτει ή να περιθωριοποιεί, αλλά όλους να τους αποδέχεται και υπέρ όλων να προσεύχεται!
Τέλος, αφού ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού και τους συνεργάτες του, ευχήθηκε προς τους εκκλησιασθέντες, μεταξύ των οποίων ήταν η Έπαρχος Μήλου, ο Δήμαρχος Μήλου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλάκας, Αξιωματικός του Λιμεναρχείου Μήλου και ο Προέδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζεφυρίας, για το αρξάμενο Τριώδιο και τους διένειμε ευλογίες.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε δοχή στην αίθουσα του Ναού από τις Κυρίες της Ενορίας.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....