Τήλος: Το πρώτο νησί που πέτυχε το στόχο των μηδενικών αποβλήτων

Το ακατόρθωτο για πολλούς κατάφερε να πετύχει η Τήλος, δηλαδή τον μεγάλο στόχο των μηδενικών αποβλήτων, βάσει των πολύ αυστηρών ευρωπαϊκών και διεθνών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί. Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του προγράμματος «Just Go Zero Tilos» είναι εντυπωσιακά. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται από τη μία η προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων και από την άλλη η γενικότερη υιοθέτηση της φιλοσοφίας της ανακύκλωσης.

Παύση λειτουργίας των ΧΥΤΑ – Στο 90% η ανακύκλωση

Μέσα σε λίγους μόνο μήνες το νησί, με «όχημα» το πρόγραμμα «πόρτα-πόρτα», κατάφερε την εκτροπή από την ταφή σε ποσοστό 100% και κατ’ επέκταση την παύση της λειτουργίας των ΧΥΤΑ, την ώρα μάλιστα που το ποσοστό ανακύκλωσης αγγίζει το 90%, με τον ευρωπαϊκό στόχο να φθάνει στο 60% (έως και το 2030).

Τα οργανικά απόβλητα, που αποτελούν το 1/3 των υλικών, μέσω κομποστοποίησης μετατρέπονται σε λίπασμα, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά χωρίζονται σε 20 υποκατηγορίες – μεταξύ άλλων χαρτί, πλαστικό, αλλά και κάψουλες καφέ και μπαταρίες.

Στόχος να πιστοποιηθεί ως «Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων»

Η βασική προτεραιότητα πλέον των φορέων της περιοχής είναι να ενταχθεί το νησί στο πρόγραμμα Zero Waste Cities, μέσα από την έναρξη της συνεργασίας με το Mission Zero Waste Academy, με το Zero Waste Europe και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....