“Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Ναυπλιέων σήμερα 30 Νοεμβρίου 2023 οι επετειακές εκδηλώσεις από την Άλωση του Παλαμηδίου και την Απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό.
Την Κυβέρνηση στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης τον οποίο υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.
Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευβρέθηκαν επίσης, πλήθος επισήμων, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Συλλόγων, Πολιτιστικών Φορέων, Οργανώσεων καθώς και πλήθος κόσμου.
Ως Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζουμε την Άλωση του Παλαμηδίου και την Απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου με λαμπρότητα αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της πόλης μας.
οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα (εντός του φρουρίου του Παλαμηδίου) , που τέλεσε ο Γενικό Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρος Αθανασόπουλος.
Η πολιορκία του Ναυπλίου
άπαρτου Κάστρου του Παλαμηδίου και άρχισε το ανέβασμα ύψους 216 μέτρων. Πρώτος έφθασε στη «Γιουρούς Τάπια» ο Μοσχονησιώτης μαζί με τον Θανάση Σταϊκόπουλο. Μαζί τους ο Αγιορίτης καλόγερος Παφούντιος, ο Αργίτης Βιολιστής Πορτοκάλης και άλλα παλικάρια. Το κάστρο κυριεύτηκε εκείνη τη νύχτα.
Ο Στάικος Σταϊκόπουλος πέρασε στην ιστορία ως ο ήρωας του Παλαμηδιού το οποίο κατέλαβε όταν πρώτος πολιόρκησε το Ναύπλιο στην ελληνική επανάσταση. Πέθανε άρρωστος και απαξιωμένος λίγο μετά την αποφυλάκισή του ως “ταραξίας” σε βάρος της Βαυαρικής διακυβέρνησης επί βασιλείας του ανήλικου Όθωνα.
Γεννήθηκε το 1798 στη Ζάτουνα της Αρκαδίας. Ο πατέρας του Παναγιωτάκης ήταν κρεοπώλης ενώ ο ίδιος δερματέμπορος. Το 1818 πήγε στην Ύδρα όπου ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας δερμάτων.
Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Νικόλαο Σπηλιωτόπουλο. Το 1821 με την έναρξη της επανάστασης σύστησε δικό του στρατιωτικό σώμα και από την Ύδρα πέρασε στο Άργος. Οργάνωσε την αντίσταση κατά του Κεχαγιάμπεη και ξεκίνησε την πολιορκία του Ναυπλίου.
Τελικά στις 29 Νοεμβρίου του 1822 μαζί με τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη κατέλαβε το Παλαμήδι, πράξη για την οποία έμεινε γνωστός στην ιστορία.
Η κατάρρευση
Οι κακουχίες και η έλλειψη φροντίδας, έφθειραν την υγεία του αγωνιστή και την 21 Φεβρουαρίου του 1835 πέθανε, φέροντας τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Επειδή πέθανε πάμπτωχος, φίλοι και συγγενείς έκαναν έρανο για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας.