Τίμησαν τους Αγίους Αποστόλους στην Μητρόπολη Πέτρας

Όλως ενδόξως και προσηκόντως προς την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη των Αγίων ενδόξων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

 

Το εσπέρας της Τρίτης 28 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέταρς και Χερσονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε των Ιερών Ακολουθιών των Θυρανοιξίων και εν συνεχεία του Εσπερινού που τελέσθηκαν στον αναστηλωθέντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Καστέλλι Φουρνής.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Βλέπουμε σήμερα τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο να είναι αγκαλιασμένοι και χαίρομαι γιατί, έτσι αγκαλιασμένοι είναι και οι άνθρωποι του τόπου αυτού με την Εκκλησία –και αισθάνονται ότι αποτελούν μέλη του αυτού Σώματος.

Οι Άγιοι Απόστολοι ήταν και αυτοί άνθρωποι όπως εμείς, άνθρωποι με πολλές αδυναμίες. Ο Απόστολος Πέτρος αρνήθηκε τον Χριστό την βραδιά που συνέλαβαν τον Κύριό μας και Διδάσκαλό του. Ο Απόστολος Παύλος πάλι ήταν ένας από τους φοβερούς διώκτες του Χριστιανισμού. Ωστόσο, αφενός η ενατένιση του Προσώπου του Κυρίου μας κατά την νύκτα του Πάθους από τον Απόστολο Παύλο και αφετέρου η συνάντηση του βλέμματος του Αποστόλου Πέτρου με το βλέμμα του Χριστού ήταν εκείνα που τους έφεραν σε μετάνοια.

Το όραμα προς τη Δαμασκό μετέτρεψε τον διώκτη Απόστολο Παύλο σε κήρυκα του Ευαγγελίου που διέδωσε την αληθινή Πίστη σε ολόκληρη την Οικουμένη. Είμαστε υπόχρεοι στον Απόστολο Παύλο διότι ήλθε τρεις φορές στον ελλαδικό χώρο και στην Κρήτη, όπου άφησε τον μαθητή του, τον Απόστολο Τίτο για να οργανώσει την Εκκλησία στο νησί, εγκαθιδρώντας στις πόλεις Πρεσβυτέρους και αποκαθιστώντας την από όλα εκείνα τα ειδωλολατρικά στοιχεία που είχαν παρεισφρήσει σε αυτήν».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Τιμώντες τους μεγάλους Αποστόλους, Πέτρο και Παύλο, έχουμε απόψε την ιδιαίτερη χαρά να εισερχόμαστε στον ανακαινισμένο αυτό παρεκκλήσιο της Ενορίας Καστελλίου. Συγχαίρουμε τον Εφημέριο της Ενορίας Καστελλίου π. Βασίλειο, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλους τους χωριανούς, διότι παρά τις δύσκολες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε και παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο πόλεμος και άλλα δυσάρεστα γεγονότα που όλοι μας λίγο-πολύ τα ζούμε καθημερινά, η Ενορία αυτή δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται για την αληθινή Πίστη. Αντιθέτως, κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι οι χώροι της Πίστεώς μας να αναδειχθούν, να αποκατασταθούν, να εγκαινισθούν, ώστε κι εμείς να παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές ακεραία την Πίστη και την παράδοση που κληρονομήσαμε από τους προπάτορές μας. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα και οι Άγιοι Απόστολοι να πρεσβεύουν για εμάς στον Πανάγαθο Θεό».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 29 Ιουνίου και κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος προέστη των Ιερών Ακολουθιών του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παύλου Σπηλίου, συλλειτουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Τον Θείο Λόγο προς τον περιεστώτα λαό κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος, ο οποίος ανέφερε: «Ο Πέτρος, η πέτρα της Πίστεως και ο Παύλος, το σκεύος της εκλογής μας συνεκάλεσαν όλους εδώ στον πανηγυρίζοντα τούτο Μητροπολιτικό Ναό. Κυκλώνουμε σήμερα το Άγιο Θυσιαστήριο, ο αρχιθύτης της ευχαριστιακής συνάξεως Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και η ελαχιστότης μου μετά των αδελφών Κληρικών, Πρεσβυτέρων και Διακόνων, οι οποίοι, τη ευγενή προσκλήση του Σεπτού Ποιμενάρχου αυτής της ευλογημένης επαρχίας και πολυτιμήτου Ιεράρχου της Εκκλησίας της Κρήτης, αγίου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, προσήλθαμε αγαλλομένω ποδί για να συνεορτάσουμε εκείνους τους δύο Αποστόλους που κρατούν στα χέρια τους την Εκκλησία του Χριστού.

Κοινά σημεία των Αποστόλων είναι η κλήση τους από τον Χριστό, η αφοσίωση στην αποστολή τους, η αγάπη τους προς την Εκκλησία και η συμβολή τους στην διαδοχή της αποστολικής χάριτος.

Η σημερινή Εορτή των δύο Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων ας γίνει αιτία αφύπνισης για όλους εμάς σε τούτα τα δύσκολα χρόνια ώστε ο καθένας μας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος ή της αποδοχής του, να είναι αληθής απόστολος, αληθής κήρυκας του Ευαγγελίου, για να μην παύσει αυτός ο κόσμος να φωτίζεται από ανθρώπους που θα επιλέγουν να αρέσουν στην αλήθεια, τη θυσία και την προσφορά του Χριστού.

Ολοκληρώνοντας αυτή την προσλαλιά θέλω να καταθέσω την ευγνωμοσύνη και εκ μέρους του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου, στον πολυσέβαστο Γέροντά μας και Ποιμενάρχη σας, τον Μητροπολίτη κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος και εκείνος ως Απόστολος αφοσιωμένος στην αποστολή του επί σειρά πολλών ετών, δεν παύει ευεργετών και ιώμενος, κηρύσσων τον Λόγο του Θεού, να γίνεται για όλους εμάς τους νεοτέρους Αρχιερείς, παράδειγμα και υπόδειγμα και για εσάς, τον ευλογημένο λαό του Θεού, το πλήρωμα της Μητροπόλεως ταύτης, βακτηρία και επιστηριγμός και οδοδείκτης αληθινής εν Χριστώ πνευματικής ζωής».

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, επί τη Εορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Καστελλίου Φουρνής, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....