Το 22ο Γαβούστημα Καππαδοκών

Τραγούδια και χοροί από τη Μικρά Ασία, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα και εκθέσεις φωτογραφίας, δημιούργησαν μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα σ’ ένα ιστορικό αντάμωμα της μεγαλονήσου Κρήτης με τον ιστορικό τόπο της Καππαδοκίας. Ένα ταξίδι μνήμης πίσω στο χρόνο στο πλαίσιο του 22ου«Γαβουστήματος» Καππαδοκών, που διοργανώθηκε στον Δήμο Γόρτυνας στην Κρήτη.

Καππαδόκες και Κρητικοί κρατούν άσβεστη την ιστορική μνήμη

Για τρεις μέρες -26 έως και 28 Αυγούστου- Καππαδόκες και Κρητικοί έβαλαν ένα ακόμα λιθαράκι στις προσπάθειες που καταβάλλουν διαχρονικά φορείς και συλλογικότητες να παραμείνει άσβεστη η ιστορική μνήμη και η αλήθεια, 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, που αποτέλεσε ένα συνολικό «τραύμα» στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Επισκέπτες κάθε ηλικίας είχαν την ευκαιρία να αφουγκραστούν την αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών και των -διαχρονικά- κοινών στοιχείων που έχουν.

22ο Γαβούστημα: Προώθηση της συνεργασίας των προσφυγικών συλλόγων της Κρήτης

«Γαβούστημα» σημαίνει αντάμωση και προέρχεται από την τουρκική λέξη Γαβουσμάκ. Με βάση τη συγκεκριμένη έννοια, οι διοργανωτές -αυτοδιοίκηση και τοπικοί σύλλογοι «Οι Βακιώτες» και Σοκαρά- επιχείρησαν να φέρουν ακόμα πιο κοντά τους προσφυγικούς συλλόγους της Κρήτης, οι σχέσεις των οποίων είναι εξαιρετικές.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αυτές ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου στο θέατρο Φαραγγιανής Κεφάλας με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων, ενώ οι δράσεις συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα. Στις 28 Αυγούστου στην Παναγιά τη Βελουδιανή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην περιοχή «Αποϊνι», ενώ διοργανώθηκε και επιστημονική ημερίδα με θέμα τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....