Το επετειακό 40ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια Περτουλίου Τρικάλων Photo of Editorial Team Editorial Team Send an emailJune 27, 2022

Μετά από δύο, και πλέον, χρόνια απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στα Λιβάδια Περτουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων οι τριήμερες εκδηλώσεις για το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.). Το φετινό, μάλιστα, Αντάμωμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Μουτσιάνας, είχε επετειακό χαρακτήρα και ήταν αφιερωμένο, αφενός, στον εορτασμό 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην προετοιμασία και την υλοποίηση της οποίας οι Σαρακατσαναίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και, αφετέρου, στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, 24 Ιουνίου, με το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας στην πλατεία της Ελάτης, που περιλάμβανε το 8ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, και συνεχίστηκαν το Σάββατο, 25 Ιουνίου, με το 5ο Βιωματικό Καραβάνι. Την ίδια μέρα έγινε αναβίωση της σαρακατσάνικης στράτας, με αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος. Ακολούθησε σαρακατσάνικο γλέντι στην πλατεία της Ελάτης.

Το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την είσοδο των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον χώρο του Ανταμώματος. Συνεχίστηκαν με τον αγιασμό, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμός του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μουτσιάνα και απονομή βραβείων αριστούχων μαθητών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν: Ομιλία του Γεωργίου Δ. Καψάλη, πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., παρουσίαση από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» του δρώμενου «Εκλογή Αντώνη Κατσαντώνη ως Γενικού Αρχηγού κλεφτών και αρματολών», αθλήματα Σαρακατσαναίων, χορός γερόντων και χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρία. Το Αντάμωμα ολοκληρώθηκε με τον τρανό χορό με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις στο Περτούλι Τρικάλων έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός  Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά..

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....