Το Ευαγγελιστάριο 1.000 ετών επέστρεψε στη Μονή Εικοσιφιννίσης

πηγη ΠΡΩΪΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μέρα η χθεσινή  για τη Δράμα, καθώς έχει μια διπλή ιστορική επέτειο. Ημέρα Μνήμης από τη μια, για τα θύματα από τις βουλγαρικές θηριωδίες τον Σεπτέμβριο του 1941 με την τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και το μνημείο Ηρώων στο κέντρο της πόλης, καθώς και η έλευση ενός μοναδικού κειμηλίου 1.000 ετών περίπου, στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής του μοναδικού κλεμμένου κειμηλίου από την ίδια Μονή, τη Μεγάλη Δευτέρα του 1917, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο ευαγγελιστάριο, το οποίο χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» το προηγούμενο διάστημα, σήμερα το απόγευμα στην Μονή Εικοσιφοίνισσας, και στην τελετή παράδοσης παραλαβής, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου από τις ΗΠΑ, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε, οι βουλευτές Δράμας, κ. Μπλούχος και κα. Κεφαλίδου, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρ. βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, άλλοι αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Σύντομο ιστορικό

Το κειμήλιο, εκλάπη τη Μεγάλη Δευτέρα το 1917 από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης, όταν μια ομάδα Βούλγαρων κομιτατζήδων με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Μπανίτσα με τα παλικάρια του και συνοδευόμενοι από έναν Αυστριακό Βούλγαρο υπήκοο και δημοσιολόγο – δημοσιογράφο ονόματι Βλαδίμηρο Σις, αφήρεσαν από τη μονή εκατοντάδες βιβλία, ευαγγέλια και ιερά αντικείμενα.

Συνολικά αφήρεσαν 430 χειρόγραφα και 470 κειμήλια. Ήταν λειψανοθήκες, ήταν εικόνες. Τα μετέφεραν στη Βουλγαρία. Ο Βλαδίμηρος Σις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη σύζυγό του πούλησαν μερικά απ’ αυτά  τα κειμήλια. Ένα χειρόγραφο αριθμημένο με κώδικα 220, ευαγγελιστάριο, χρονολογείται στα τέλη του 10ουι και αρχές του 11ου αιώνες. Με δημοπρασίες για 100 ολόκληρα χρόνια, περιεφέρετο στις χώρες της Ευρώπης, για να καταλήξει το 2014 στην Ουάσιγκτον.

Από εκεί το κειμήλιο αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Μουσείο της Βίβλου, χωρίς να γνωρίζουμε πάντως το ποσό. Το Μουσείο της Βίβλου έχει συνεργασία με το Πατριαρχείο και μετά από έρευνες διαπιστώθηκε η καταγωγή του και τελικά, τον Ιούνιο του 2020 ανακοινώνεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το κειμήλιο θα επιστραφεί στο φυσικό του χώρο, στη Μονή της Εικοσιφοίνισσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του μακαριστού κυρού Παύλου, Μητροπολίτη Δράμας, του οποίου οι ενέργειες και οι δράσεις βοήθησαν σημαντικά στην έλευση τόσο του πρώτου κειμηλίου, όσο και του δεύτερου σήμερα.

 

Η Δράμα τίμησε τα θύματα

των θηριωδιών από την σφαγή

τον Σεπτέμβριο του 1941

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ παρά ποτέ, το μήνυμα της Ειρήνης σήμερα είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα. Το μήνυμα της Ειρήνης σήμερα, ενέχει ιδιαίτερα σημασία, καθώς όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον πόλεμο.

Η Ευρώπη, αντιμετωπίζει το φάσμα των απειλών της Ρωσίας, με απίστευτα μηνύματα για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Φράσεις όπως, «είναι δικαίωμα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», ακούγονται περισσότερο εφιαλτικές παρά ποτέ. Είμαστε σε μια ιστορική στιγμή, που οι απειλές αυτές θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γίνουν πραγματικότητα και αυτό πλέον αποτελεί μια πραγματική απειλή.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία απειλεί καθημερινά να κάνει απόβαση στα ελληνικότατα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία, που ζητάει τα ελληνικά νησιά, ζητάει το Αιγαίο, απειλεί να φτάσει στην Αθήνα «μέσα σε ένα βράδυ» και ακόμα στήνει σκηνικά προβοκάτσιας στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Όλα αυτά, συνθέτουν ένα απίστευτο σκηνικό πολέμου, το οποίο δεν θέλει και πολύ για να ξεσπάσει, αν σκεφτεί κανείς ότι θερμοκέφαλοι υπάρχουν παντού!

Ημέρα Μνήμης για τη Δράμα

Μέσα σ’ αυτό το απίστευτο σκηνικό,  η Δράμα σήμερα τίμησε τα αδικοχαμένα θύματα της θηριωδίας του βουλγαρικού στρατού κατοχής του Σεπτεμβρίου του 1941. Εκατοντάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν, ενήλικες και παιδιά, από την ανεξέλεγκτη μανία ενός στρατού, που προσπαθούσε να κρατήσει ξένα εδάφη, να υποδουλώσει, αλλά και εκβουλγαρίσει την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Μια περιοχή, την οποία η Βουλγαρία – ιστορικά – θεωρεί ότι της ανήκει προκειμένου να έχει έξοδο στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Η σφαγή της Δράμας, στην τρίτη κατά σειρά περίοδο βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή, συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου 1941. Αφορμή, όπως έχουν ήδη διαπιστωθεί και μέσα από τα ιστορικά γεγονότα, η εξέγερση που είχε ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου και διήρκησε μέχρι και  2 Οκτωβρίου. Ενώ, μέχρι και τις 5 του ίδιου μήνα, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής εκτόπισαν τους Έλληνες αντάρτες και πρόσφυγες από τους ορεινούς όγκους της περιοχής.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την τρίτη σφαγή που έγινε από τους Βουλγάρους στο Νομό Δράμας, καθώς περισσότεροι από εκείνους που πήραν μέρος στην εξέγερση, την πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στη σκλαβωμένη Ελλάδα, ήταν απλοί άνθρωποι από τη Δράμα και τα χωριά της φορτωμένοι με οδυνηρές μνήμες από τις δύο προηγούμενες βουλγαρικές κατοχές του 1912-13 και του 1916-18, άνθρωποι που δεν άντεχαν να βλέπουν τους ίδιους αδίστακτους κατακτητές να σφετερίζονται για τρίτη φορά μέσα σε μισό αιώνα τη γη και τις περιουσίες τους.

Στη Δράμα από τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου 1941 άρχισαν μαζικές συλλήψεις. Για τους Βουλγάρους όλοι ήταν ένοχοι. Οι καπνεργάτες που πήγαιναν στα καπνομάγαζα, οι μεροκαματιάρηδες που ξεκινούσαν για τις δουλειές τους, οι καταστηματάρχες που άνοιγαν τα μαγαζιά τους, οι χωρικοί που κατέβαιναν για το παζάρι (γινόταν τότε κάθε Δευτέρα), οι κάτοικοι που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Γέμισαν τα στρατόπεδα και οι αστυνομικοί σταθμοί από ανύποπτους πολίτες, που δεν είχαν κα- μία απολύτως ανάμειξη στα γεγονότα. Την ίδια μέρα άρχισαν αθρόες ομαδικές εκτελέσεις. Πολύ αίμα χύθηκε στην περιοχή του Ινστιτούτου Καπνού, στους πρόποδες του Κορυλόβου, πίσω από το Γυμνάσιο Αρρένων, πίσω από το Πάρκο των Κομνηνών, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα νεκροταφεία της Στενημάχου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μόνο μέσα στην πόλη της Δράμας ήταν τουλάχιστον πεντακόσιες εξήντα δύο (562) ψυχές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος , Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, μετά του Ιερού  Κλήρου της πόλης. Ακολούθως τελέστηκε Μνημόσυνο και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος εκφώνησε την καθιερωμένη ομιλία για την επέτειο της ημέρας.

Με το πέρας της ομιλίας, παρουσία του υφυπουργού κ. Καλαφάτη, εν πομπή μετέβησαν στο σημείο Σφαγιασθέντων, έναντι Ξενοδοχείου «Ξενία» με ενδιάμεση στάση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό. Έγινε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Ύμνος

Το απόγευμα στις 17:30, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κορυλόβου. Θα γίνει προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Επίσης, λίγη ώρα αργότερα, στις 17:45, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αδελφών Μαίρης και  Σταματίας Ζαχαροπούλου , Ελένης Μπρέζα, Χρηστάκου  Ζεφαλή και Ιωάννη Μαυρίδη στο Μοναστηράκι Δράμας. Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....