Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο Αττικής

Ο Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου αποτελεί μία από τις όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, ενώ προτείνεται για σύντομες αλλά… «ουσιαστικές» αποδράσεις. Ορισμένοι τον μπερδεύουν με τον Μπάλο της Κρήτης, ίσως λόγω της αμμώδους παραλίας και των σχημάτων που αυτή δημιουργεί, όμως το γραφικό εκκλησάκι με την υπέροχη θέα, κάνει τη διαφορά.

Για να φτάσει κανείς στην Ανάβυσσο και να επισκεφθεί την παραλία του Αγίου Νικολάου, χρειάζεται να περάσει και να αφήσει πίσω του το Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα. Σε μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα, όμως, θα βρεθεί σε ένα «παραμυθένιο» τοπίο.

Οι αποχρώσεις του μπλε της θάλασσας, του χρυσού και του κίτρινου της αμμουδιάς, αλλά και του πράσινου που «αγκαλιάζει» την περιοχή, δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων. Την ίδια στιγμή, η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για περπάτημα, αφού κατά μήκος της διαδρομής από τη θάλασσα μέχρι και το εκκλησάκι υπάρχουν και παγκάκια για ολιγόλεπτες στάσεις.

Η παραλία του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο ενδείκνυται για κάθε προτίμηση. Με οργανωμένο αλλά και μη κομμάτι στην παραλία, καθένας που θα την επισκεφθεί, θα βρει έναν λόγο για να την αγαπήσει και να την προτείνει.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου 

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι μονόχωρος και καμαροσκέπαστος εσωτερικά και χρονολογείται από τα μεταβυζαντινά χρόνια.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες επισκευής, καθώς στο παρελθόν είχε υποστεί ζημιές από έκρηξη που είχε σημειωθεί, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι τοιχογραφίες αλλά και η είσοδος. Πλέον όμως, το εσωτερικό του είναι επιχρισμένο.

Η εκκλησία ανήκει στην Ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου και κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, τελείται Εσπερινός και Θεία Λειτουργία, με πλήθος κόσμου να συρρέει για να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου.

Βόρεια και δυτικά από το εκκλησάκι πιθανολογείται ότι υπήρχε προϊστορικός οικισμός, απομεινάρια του οποίου παρατηρεί κάποιος καθώς διασχίζει το λόφο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....