Το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε τον προστάτη του, Άγιο Τίτο

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Εκκλησία Κρήτης πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Ιεράρχου και πάτρωνος της τοπικής Εκκλησίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Του, στο Ηράκλειο.

Το απόγευμα της 24ης Αυγούστου τελέστηκε ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.

Το θείο κήρυγμα διηκόνησε κατά το έθος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, και, αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλήσαντα Πρωτοσύγκελλο και όλο το εκκλησίασμα που προσήλθε για να προσκυνήσει την Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Τίτου, η οποία αποτελεί το ιερώτερο Κειμήλιο της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβυτέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης τους κληρικούς π. Ζαχαρία Καλιακάκη και π. Γεώργιο Δούσμανη, και χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Ανδρέα Καραπιδάκη, φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τους ευχήθηκε να έχουν την ευλογία του Αγίου Τίτου στη ζωή και τη διακονία τους.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας,  συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και Απαμείας κ. Παϊσίου.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ευγένιος ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και ευχαρίστησε τους παρισταμένους αδελφούς Αρχιερείς για την παρουσία τους, καθώς επίσης τον κ. Αντώνιο Τσουρδαλάκη, διατελέσαντα Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, τους άρχοντες του τόπου και τους εκπροσώπους του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, και όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς, οι οποίοι προσέτρεξαν να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τίτου, και παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο να χειροθετήσει σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Γεώργιο Αγγελάκη.

Αμέσως μετά, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον περίβολο του Ιερού Ναού «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κατά την 25η Αυγούστου 1898 υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σφαγιασθέντων χριστιανών».

Στις ιερές ακολουθίες έλαβαν μέρος οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, κ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων, κ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Νικηφόρος Κουνάλης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, κ. Διονύσιος Χαριτάκης από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πλειάδα ιερέων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....