Το Μετσόβιο πρώτο από τα ελληνικά πανεπιστήμια στην απασχολησιμότητα

Τη φήμη του, ως ένα από τα καλύτερα και πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως, ενισχύει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί στη διεθνή κατάταξη «Quacquarelli Symonds 2022», η οποία αφορά την απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Όντας πρώτο στην Ελλάδα σ’ αυτόν τον τομέα, κατατάσσεται στις θέσεις 201-250 παγκοσμίως, κάτι το οποίο φανερώνει τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης των πτυχιούχων του.

Στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνονται τα κορυφαία πανεπιστήμια ανά τον κόσμο και αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει αν κοιτάξει την πρώτη πεντάδα στην οποία δεσπόζουν το MIT, το Stanford, το UCLA, το Univ. Sydney και το Harvard.

Στο μέτωπο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται η Οξφόρδη (7), το Cambridge (11), το Ινστιτούτο Πολυτεχνικής στο Παρίσι (12) και το UCL (20).

Τα κριτήρια για την τελική κατάταξη των πανεπιστημίων

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα εισήλθαν στην διαδικασία να αξιολογηθούν με βάση πέντε κριτήρια-δείκτες και με επίκεντρο τη φήμη στους εργοδότες, την παραγωγή αποφοίτων, τις συνεργασίες με εργοδότες με αναγωγή στο πλήθος του ακαδημαϊκού προσωπικού, τις σχέσεις εργοδοτών-φοιτητών με αναγωγή στο μέγεθος του φοιτητικού πληθυσμού και το ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων. Η κεντρική ιδέα της κατάταξης αφορούσε το ποσοστό των αποφοίτων που έχουν καθοριστική επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις.

«Το Ε.Μ.Π. διατηρεί τις θέσεις 201-250 από το 2018»

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ανδρέας Μπουντουβής, στέκεται στην επίδραση του «Brain Drain» στην τελική κατάταξη και στην ανάγκη να διερευνηθούν στοιχεία τα οποία αφορούν στην «μετανάστευση» Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

«Δεδομένου ότι η μέτρηση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων μας γίνεται σε διεθνή κλίμακα, η επίδραση του brain drain στην τελική κατάταξη εκτιμάται ότι είναι σημαντική και προσφέρεται για διερεύνηση μέσω των στοιχείων του QS ή από άλλες πηγές. Τα στοιχεία του QS ανατρέχουν μέχρι το 2018 και συνεπώς δεν προσφέρονται για ουσιαστική συγκριτική ανάλυση. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το ΕΜΠ διατηρεί τις θέσεις 201-250 στη διεθνή κατάταξη, αναφορικά με την απασχολησιμότητα αποφοίτων».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....