Το Oakleigh Grammar τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Αυστραλίας

Φέτος συμπληρώθηκαν 104 χρόνια από τη λήξη των μαχών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Δυτικό Μέτωπο. Συγκεκριμένα στις 11:00 π.μ. της 11ης Νοεμβρίου 1918, «την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα», σηματοδοτήθηκε η έναρξη της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με την Γερμανία της Κομπιέν και έληξε επίσημα ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, το σχολείο «Oakleigh Grammar» στη Μελβούρνη διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των μελών των ενόπλων δυνάμεών, καθώς και όσων έχασαν τη ζωή τους σε πολέμους, συγκρούσεις και ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Λίγο μετά τις 10:30 π.μ. οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους και όλο το προσωπικό του σχολείου, μετέβησαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων για να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν ηρωικά και έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και σε άλλους πολέμους.

Να σημειωθεί η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων είναι αφιερωμένη στη μνήμη όλο των Αυστραλών και Ελλήνων, που θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία σε διάφορα πεδία μάχης στην Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση, την οποία τέλεσε ο π. Σταύρος Κακαβάς.  Ακολούθησαν παρουσιάσεις και ομιλίες από επιλεγμένους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι μαθητές εξήγησαν τους λόγους που η συγκεκριμένη μέρα είναι τόσο ξεχωριστή και σημαντική για τους Αυστραλούς. Επίσης, αναφέρθηκαν στο πιο γνωστό σύμβολο της επετείου, την κόκκινη παπαρούνα, που όπως αναφέρεται στην ιστορία στα ποτισμένα με λάσπη πεδία μάχης της βόρειας Γαλλίας, το αγριολούλουδο κατάφερε να ανθίσει μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές της Δ΄ Τάξης απήγγειλαν το ποίημα με τίτλο «In Flanders Fields», ενώ μαθήτρια της Γ΄ Δημοτικού πλημμύρησε με συγκίνηση τους παρευρισκόμενους όταν απήγγειλε την Ωδή.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τελευταία ανάρτηση, την οποία παρουσίασε η δις Rachel Bean από την Ναυτική Μπάντα και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, δείχνοντας τον σεβασμό που αρμόζει στους γενναίους πολεμιστές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, οι μαθητές με υπερηφάνεια τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της Αυστραλίας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπία μαθητών στο Μνημείο που βρίσκεται στη είσοδο του σχολείου.

Την εκδήλωση φέτος τίμησαν με την παρουσία τους o Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορία των Αγίων Αναργύρων, π. Σταύρος Κακαβάς, η Υπαξιωματικός του Ναυτικού κ. Κατερίνα Κυριάκου, οι Υποδιευθυντές του Σχολείου κ. Peter Dickinson και κ. Lance Ryan και η Συντονίστρια Δημοτικού Σχολείου κα. Shelley Parkes.

Νατάσα Σπανού

Συντονίστρια “Student Representative Council” & Ελληνικής Κουλτούρας

 

 

vema

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....