Το Οχυρό Λίσσε και η μοναδική ιστορία του στην εκπομπή ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ της 4Ε

Αυτή την Κυριακή 14 Μαΐου στις 22:00 στην εκπομπή ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ της 4Ε , παρακολουθήστε ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Οχυρό Λίσσε και στην μοναδική ιστορία του.

Την περίοδο της γερμανικής εισβολής, όταν ο Ελληνικός Στρατός πολεμούσε γενναία εναντίον των Γερμανικών και Βουλγαρικών μεραρχιών, μερικές από τις πιο σκληρές και δύσκολες μάχες δίνονταν στο οχυρό του Λίσσε, από τις 6 έως 9 Απριλίου του 1941. Το οχυρό άντεξε τις επίμονες και ολομέτωπες επιθέσεις!

 

Ογδόντα δυο χρόνια μετά, το οχυρό Λύσσε, παραμένει ένα σημαντικό κέντρο ιστορικής μνήμης και αλήθειας με καθηλωτική θέα σε όλο το οροπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου. Στην πραγματικότητα, εκείνο που χαρακτηρίζει σήμερα το χώρο αυτό, το πιο δυνατό του σημείο, είναι το ιδιαίτερο «πάντρεμα» που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

 

Μετά την παραχώρησή του από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στο Δήμο Νευροκοπίου, το Οχυρό Λίσσε μετατράπηκε σε Μουσείο και Θεματικό Πάρκο.

Το Θεματικό Πάρκο και Μουσείο Λίσσε, παραμένει κλειστό τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη – Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανοικτό τις ώρα 09.30 – 11.00 – 12.30 και το Σάββατο και την Κυριακή 10.30 – 12.00  – 13.30. Κάθε γκρουπ έχει μέγιστο αριθμό 20 ατόμων ενώ απαγορεύεται η μεμονωμένη μετακίνηση ατόμων στον χώρο του Οχυρού. Ειδικότερη αναφορά γίνεται επίσης για άτομα με τάσεις κλειστοφοβίας ή προβλήματα υγείας, τα οποία παρακαλούνται να αποφύγουν την επίσκεψη στις στοές του Οχυρού Λίσσε.

Όπως ενημερώνουν οι υπεύθυνοι, η είσοδος είναι ελεύθερη και γίνεται με σειρά προτεραιότητας, ενώ η είσοδος στις στοές Οχυρού Λίσσε, επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 10 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πάντως η επικοινωνία για κράτηση επισκέψεων σχολείων και μονάδων, στο τηλέφωνο 25230-23822.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 4Ε

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 :00

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....