Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Λιθουανία

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Λιθουανία, είχε σειρά επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, την Τρίτη, 21 Μαρτίου.

Πρώτη συνάντηση του Παναγιωτάτου ήταν με την Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Λιθουανίας κ. Ingrida Šimonytė, με την οποία συνυπέγραψαν Συμφωνίας Συνεργασίας. Η κ. Šimonytė εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πρώτη επίσκεψή του στη Λιθουανία και για το πατρικό ενδιαφέρον του για την Λιθουανική Ορθόδοξη κοινότητα και για τα θέματα που την απασχολούν».

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τη διευκόλυνση της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας των Ορθοδόξων πιστών της χώρας.

Όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο της Συμφωνίας, η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Λιθουανία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. «Αυτή η μακραίωνη σχέση μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών της χώρας σας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαρτυρεί το γεγονός ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επαφή μεταξύ της Λιθουανίας και της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος στην Πρωθυπουργό κ. Šimonytė, ενώ προσέθεσε ότι «σήμερα ανοίγεται μπροστά μας μια νέα προοπτική, μαζί με τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για την ίδρυση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία» (Ολόκληρη η δήλωση του Παναγιωτάτου στα αγγλικά).

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη σε τελετή στο Μνημείο για τους πεσόντες στον αγώνα για τη Λιθουανική Ανεξαρτησία.

Τέλος, εντός της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας κ. Gitanas Nausėda.

 

The Office of the Government of the Republic of Lithuania

On 21 March, Prime Minister Ingrida Šimonytė met with Ecumenical Patriarch Bartholomew of Constantinople, who is on a visit to Lithuania for the first time at the invitation of the Head of Government.

“We sincerely welcome Your All-Holiness’ first visit to Lithuania and are grateful for the attention you are paying to the Lithuanian Orthodox community and the issues of concern to it,” said Prime Minister Šimonytė.

Ms Šimonytė emphasized that the decision of the Ecumenical Patriarchate to uphold the appeal of five Lithuanian Orthodox priests, to restore their religious status and to accept them into the Mother Church after the decision of Patriarch Kirill of Moscow to expel them from the clergy, is an important step ensuring religious freedom in Lithuania.

Lithuania, which has been historically open and tolerant to the diversity of beliefs, will do its utmost to protect and guarantee the freedom of faith, conscience and religion to every citizen and resident of Lithuania, as enshrined in the Constitution, Prime Minister stressed.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας

 

Συνάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Gitanas NAUS ĖDA (Vilnius, 21 Μαρτίου 2023).

φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μνημείο των Πεσόντων για την Λιθουανική Ανεξαρτησία

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από χθες, Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Λιθουανίας, κατόπιν προσκλήσεως της Πρωθυπουργού της χώρας Εξοχ. κυρίας Ingrida Šimonytė, με την οποία υπέγραψε σήμερα συμφωνία συνεργασίας.

Το σημερινό πρόγραμμα του Πατριάρχη περιλάμβανε και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων στον Αγώνα της Λιθουανικής Ανεξαρτησίας. Ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....