Το Σαββατοκύριακο μετά τα Φώτα στην Μητρόπολη Χαλκίδος

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Μαρίνης Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν οι αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας και Ευγένιος Τσάλλας-δευτερεύων εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, ο πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κούτος-εφημέριος της Ενορίας και οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Ειρηναίος Σταμέλος.

 

Τον θείο λόγο, προς τους εκκλησιασθέντες, μεταξύ των οποίων και η κ. Δήμητρα Σακελλαράκη-Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων επί θεμάτων Πολιτισμού και Τουρισμού, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσοντας ερμηνευτικά την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή (κατά Ματθαίον 4, 1-11).

 

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Ιωάννας, πρεσβυτέρας του εφημερίου της Ενορίας.

 

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, εντός της αιθούσης του θρόνου της Ι. Μητροπόλεως, η οποία έχει παραχωρηθεί προσωρινά στην Ενορία Αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος και έχει διαμορφωθεί, ως Ναός, προς εξυπηρέτηση των πιστών, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αναστηλώσεως και αποκαταστάσεως του ιστορικού Ιερού Ναού της Αγ. Παρασκευής.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτης-προϊστάμενος της Ενορίας και ο διάκ. Σταύρος Καλαφάτης. Ενώ την ιερά υμνωδία διηκόνησε ο δευτερεύων εφημέριος της Ενορίας οικον. Ιωάννης Φαφούτης.

 

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, με έναυσμα τα διατεταγμένα ιερά αναγνώσματα (προς Εφεσίους 4, 7-13 και κατά Ματθαίον 4, 12-17) και την απόδοση της Εορτής των Θεοφανείων, ανέπτυξε την περί φωτός θεολογία της Εκκλησίας μας, η οποία συγκεφαλαιώνεται στον σκοπό, ο άνθρωπος να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Χριστού της εγγύηση της σωτηρίας του. Κατόπιν αναφέρθηκε με συγκινητικούς λόγους στον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του οποίου η Ενορία της Αγίας Παρασκευής, επί τη συμπληρώσει πέντε ετών (13/1/2019) από την κοίμησή του, είχε ετοιμάσει μνημόσυνο, το οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

 

Επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προεχείρισε Αρχιδιάκονο τον διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος εδώ και δύο έτη υπηρετεί με πιστότητα και υπακοή κοντά του και υπήρξε ανάστημα της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Χαλκίδος.

 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....