Το «Stand by me» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Πενήντα εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως από την Ισλανδία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Φιλανδία και την Ιταλία καλωσόρισε χθες το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως και στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus, με διακριτικό τίτλο «Stand by me», το οποίο διοργανώνεται και φιλοξενείται στην πόλη της Λαμίας από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας.

Αρχικά ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Θεμιστοκλής Ακρίβος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επισκέψεως των εκπαιδευτικών στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία και την διοργάνωση της επισκέψεως, ενώ τον προσεκάλεσε στο βήμα για να απευθύνει τους λόγους του για τον εθελοντισμό.

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σημειώνοντας: «Σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα μας, στην πόλη μας, στην Μητρόπολή μας, στο σπίτι μας, αλλά πάνω απ΄όλα σας καλωσορίζουμε στην καρδιά μας».

Ο κ. Συμεών ακολούθως τους ωμίλησε για τον εθελοντισμό, που είναι και το κύριο θέμα της εκπαιδευτικής επισκέψεως τους στην πατρίδα μας και στην πόλη μας, αναφερόμενος λεπτομερώς σε όλο το κοινωνικοπρονοιακό, το εκπαιδευτικό και το νεανικό έργο των δομών της Μητροπόλεως, αλλά και στο έργο της αγάπης της Εκκλησίας μας εν γένει, το οποίο και στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και στην προσφορά αγάπης των ανθρώπων προς τον συνάνθρωπο.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Επίκεντρο του εθελοντισμού είναι ο άνθρωπος και για εμάς ο κάθε άνθρωπος είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Οι βασικές αρχές του εθελοντισμού είναι η αγάπη, η ελευθερία, αλλά και η γνώση, διότι πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις, πως θα το κάνεις και πως θα σεβαστείς αυτόν στον οποίο θα απευθύνεσαι. Για να σεβαστείς τον άλλον θα πρέπει να έχεις την δύναμη την εσωτερική να δεις τον κόσμο με τα δικά του μάτια και όχι με τα δικά σου. Όλα αυτά καταλήγουν στο ζητούμενο που είναι η ισότητα, γι΄αυτό υπάρχει ο εθελοντισμός, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες, με ίσες δυνατότητες και ίση πρόσβαση στο μέλλον».

Στην συνέχεια ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τις αποστολές των εκπαιδευτικών στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου και συγκεκριμένα στο Logistic Center του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Το Αποθετήριο της αγάπης», στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», καθώς και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm).

Τέλος, στο Αμφιθέατρο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά τραγούδια από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και με την παρουσία του Διευθυντού του Σχολείου κ. Νικολάου Τζήμα, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τα μέλη του Ομίλου Χορού και Πολιτισμού «Χορόπολις» υπό την επίβλεψη του χοροδιδασκάλου κ. Γεωργίου Πολίτη.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....