Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θράκης στην Προύσα

Ομάδα 31 Καθηγητών και σπουδαστών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποίησε μεταξύ 1ης και 4ης Μαΐου εκπαιδευτική εκδρομή στην Προύσα. Στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών τους, τα οποία στόχο έχουν την προετοιμασία επιστημόνων με άριστη γνώση της γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των λαών που ζούν πέριξ της Μαύρης Θαλάσσης, φοιτητές του Πανεπιστημιακού αυτού Τμήματος επισκέφθηκαν μαζί με τους συνοδούς Καθηγητές τους την 3η Μαΐου την παραθαλάσσια πόλη των Μουδανιών, όπου τους καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, μαζί με τον οποίο μετέβησαν ακολούθως στην γραφικότατη Τρίγλια.

Πρώτος σταθμός τους στην ερατεινή κωμόπολη της Προποντίδος ήταν ο πέτρινος Ναός, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, οικοδόμημα του πρώτου μισού του 19ου αιώνος, που λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 1922, επ’εσχάτων δε τελούνται σ’αυτόν Ιερές Ακολουθίες με την άδεια της τοπικής Δημοτικής Αρχής, στην οποία ανήκει ιδιοκτησιακώς, χρησιμοποιούμενος τακτικώς ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

Αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τον Ναό από τον οικείο Ποιμενάρχη, περιηγήθηκαν το παρακείμενο εντυπωσιακό κτήριο των Ελληνικών ποτέ Εκπαιδευτηρίων Τριγλίας, όπου ο Δεσπότης προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις Μονές της Τριγλίας που ήκμασαν κατά το παρελθόν (Παναγία Παντοβασίλισσα, Μονή Χηνολάκκου, Άγιο Γεώργιο Κυπαρισσά), περιηγήθηκαν τα γραφικά δρομάκια του χωριού και αναχώρησαν για την συνέχιση του προγράμματός τους με προορισμό την πόλη της Προύσης.

 

 

ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....