Τουρκία: 9 δυτικές χώρες κλείνουν τα προξενεία τους

Οργή επικρατεί στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση εννέα δυτικών χωρών ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία και Σουηδία, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Οι πρεσβευτές των χωρών αυτών κλήθηκαν σήμερα, Πέμπτη από το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίσης καλέσει από την περασμένη Παρασκευή τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία να «είναι σε ετοιμότητα» γιατί υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων, σε αντίποινα, όπως λένε, για το κάψιμο του Κορανίου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπως την πλατεία Ταξίμ, αλλά και ζώνες γύρω από εκκλησίες και συναγωγές.

Πρώτο το Βερολίνο προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες για ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία, ενώ το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπεϊογλού, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ.

Πάντως καμία από τις δύο χώρες δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....