Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν- Απάντηση από την ελληνική πλευρά

Σε συνέντευξη του στο κρατικό TRT, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε:

 

«Η Ελλάδα έχει μία επιθετική συμπεριφορά, που έρχεται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτό που την ενοχλεί είναι ότι η Τουρκία έχει εξέχουσα θέση σε διεθνές επίπεδο και αυτό την οδηγεί σε παράνομες ενέργειες, στις οποίες εμείς πρέπει να απαντήσουμε.

Κάνει παράλογες και απελπισμένες κινήσεις. Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις τις οποίες δεν εκπληρώνει, παραβιάζει την περιοχή μας, προκαλεί τα αεροσκάφη και τους ψαράδες μας. Αυτά είναι επικίνδυνα βήματα.

Έχουν προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα. Αλλά γιατί να πανικοβάλλεται; Εμείς θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας. Αυτή τη στιγμή έχει βεληνεκές 560 χλμ. αλλά λέω ότι δεν είναι αρκετό. Θα το αυξήσουμε στα 1.000 χλμ. Μπορούν να κάνουν το ίδιο. Να έχουν το ίδιο σύστημα»

 

Η Αθήνα, μέσω διπλωματικών πηγών, απαντά στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν».

 

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με σημερινές νέες δηλώσεις, διπλωματικές πηγές αναφέρουν:

«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν. Υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες. Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

“Η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το “ανερχόμενο προφίλ” της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. Είναι το “ανερχόμενο προφίλ” μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο , αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη.

»Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ”.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....