Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα τριάντα χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλοθέου Βουζουνεράκη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τριακονταετές Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Φιλοθέου (Βουζουνεράκη) τελέσθηκε την Κυριακή των Αγίων Προπατόρων 17 Δεκεμβρίου 2023 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος με γλαφυρότατα, πολύ εύγλωττα και περιεκτικά αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, τις αρετές και τη τριακοντατριετή περίλαμπρη, διαπρεπή, πολύκαρπη και καλλίκαρπο ποιμαντορία του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Φιλοθέου στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Τον χαρακτήρισε απλό, ταπεινό και δυναμικό Ιεράρχη, του οποίου η πορεία συνδέθηκε με την Γέροντά του μακαριστό Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας κυρό Φιλόθεο Α΄, τον Μαζοκοπάκη. Αφού διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος του Μητροπολίτου Κρήτης Ευγενίου Ψαλλιδάκη, από το 1956 έως το 1961, εξελέξη Επίσκοπος Ιεραπύτνης και Σητείας, χειροτονήθηκε στις 2/7/1961, και έκτοτε ποίμανε θεοφιλώς και θεαρέστως το ποίμνιό του έως την ημέρα του απροσδόκητου θανάτου του, στις 16 Δεκεμβρίου 1993. Όπως είχε τονίσει τότε ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κυρός Τιμόθεος στον επικήδειο λόγο του «λυπούμαστε γιατί στερούμαστε ενός δυναμικού Αρχιερέως σε στιγμές που πραγματικά τον είχαμε ανάγκη», όμως να έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο Θεός κατευθύνει τον σύμπαντα κόσμο. Ο Σεβ. κ. Ανδρέας σημείωσε ότι ο μακαριστός υπήρξε ένας μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας της Κρήτης, στην οποία διαδραμάτισε μείζονα ρόλο, όντας ρωμαλέος και δυναμικός, και δίδοντας την κατάλληλη απάντηση με συγκροτημένη και ορθοδρομούσα άποψη, γνώμη και κρίση με ταπεινότητα και πειθώ. Ήταν ο «Καλός Ποιμήν» που τον χαρακτήριζε η ανιδιοτέλεια, η φιλανθρωπία, η πηγαία αγάπη, ο καλοκάγαθος χαρακτήρας, η ευγένεια της ψυχής, η λειτουργική ευταξία, η άριστη ελληνομάθεια, η μουσική παιδεία και η ανεξικακία του.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στις αγωνίες, τη μέριμνα και το ανύστακτο ενδιαφέρον του αειμνήστου Μητροπολίτου Φιλοθέου Βουζουνεράκη για τα ζητήματα της Ι.  Μητροπόλεως και στο πολυσχιδές έργο του, όπως ήταν η δημιουργία αίθουσας διαλέξεων, η σύσταση του Ιερού Ησυχαστηρίου «Άξιον Εστί» Ιεράπετρας, η έκδοση του περιοδικού «Αγία Φωτεινή», η ίδρυση του Κοινωφελούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», τα εγκαίανια ιερών ναών, η χειροτονία νέων κληρικών και η φροντίδα του για την κατάρτισή τους, καθώς και η ανέγερση του περικαλλούς και μεγαλοπρεπούς Ι. Κ. Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Επίσης σημείωσε ότι ως Πρωτοσύγκελλος της τότε Μητροπόλεως Κρήτης είχε καθοριστική συμβολή στη σύνταξη και έκδοση του Νόμου 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας». Τέλος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό «Κίνημα του Ναυτικού» το 1973, κατά το οποίο έκρυψε και περιέθαλψε αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού για να φύγουν στο εξωτερικό και υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του στο τριακονταετές μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιερέως αποτελεί γεγονός χρέους, αγάπης, ευγνωμοσύνης και εκκλησιαστικής συνείδησης. Και κατέληξε ότι «χαιρόμαστε που η Ιεράπετρα, το Λασίθι, η Εκκλησία Κρήτης, αλλά και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ανέδειξαν ένα Ιεράρχη τέτοιου διαμετρήματος», και ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη του και ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του.

Ακολούθησε το Ιερό Αρχιερατικό Μνημόσυνο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, στο οποίο έλαβαν μέρος οι συμμετέχοντες στην Θ. Λειτουργία Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πανοσιώτατος Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξ. Εφημέριος, ο Εφημέριος του ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, καθώς και πλειάδα Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως.

Ακολούθως ο προεξάρχων της Ευχαριστιακής Συνάξεως, Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον επιχώριο Ιεράρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, για την πρόσκληση και την ευκαιρία λειτουργικής μετοχής στο ιερό μνημόσυνο των 30 ετών από την εκδημία του μακαριστού Γέροντός μας Μητροπολίτου Φιλοθέου, τον οποίο, όπως είπε, έζησε ως Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Κρήτης, στο Ηράκλειο. Επίσης μετέφερε τις ευχές σύσσωμης της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και επεσήμανε ότι «αναστήματα σαν τον Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεο δύσκολα γίνονται, γι’ αυτό είναι τιμή για την Εκκλησία και για τον τόπο σας», ευχήθηκε δε να έχουμε όλοι τη ευχή του. Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από βάθους καρδίας τους Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα για την ευλογητική παρουσία και τη συμπροσευχή τους υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του αοιδίμου  προκατόχου του Μητροπολίτου Φιλοθέου Βουζουνεράκη, με τον οποίο είχαν ιδιαίτερο πνευματικό και ουσιαστικό σύνδεσμο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «αν και γνώρισα μία φορά τον μακαριστό Προκάτοχό μου, τώρα ως Μητροπολίτης τον γνωρίζω κάθε μέρα, καθώς η στάση και το παράδειγμά του Αρχιερέως σηματοδοτεί την πορεία της τοπικής Εκκλησίας, και βλέπω, αντιλαμβάνομαι και ερμηνεύω τη σοφία και τη θεία φώτιση του σε πολλά από τα πεπραγμένα του. Επίσης υπήρξε μέγας στυλοβάτης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και του ιδιαίτερου καθεστώτος της Εκκλησίας Κρήτης και εγώ σήμερα αισθάνομαι μικρός και ελάχιστος να κάθομαι στον θρόνο που εκείνος εκλέισε. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας τον θυμόμαστε εν αγάπη.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε καφές και κέρασμα στο Αρχονταρίκι του ναού για όλο το εκκλησίασμα.

Στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Φιλοθέου παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην Νομάρχης Ηρακλείου και πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού και Μεταφορών και κατά σάρκα συγγενής του μακαριστού κ. Δημήτριος Σαρρής, ο τέως Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Κουνενός, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης με τους συνεργάτες του, οι Αντιδήμαρχοι της σημερινής δημοτικής αρχής κ. Κων. Αστροπεκάκης και κ. Μ. Ρουμελιωτάκη, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....