Βέροια: Ένα «ανοιχτό βιβλίο» τιμά τους πρόσφυγες απ’ τη Μικρασία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Δήμος Βέροιας, έπειτα από προτροπή του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, δημιούργησε ένα μνημείο για να τιμήσει τους ξεριζωμένους Έλληνες πρόσφυγες.

Στην πλατεία Τσερμένι της Βέροιας, ο χρόνος γυρνά αρκετές δεκαετίες πίσω και μία ολόκληρη συνοικία -εκεί όπου δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους προσφυγικούς οικισμούς πανελλαδικά- τιμά τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσουν μία καινούρια ζωή.

Η εικαστική παρέμβαση έχει ως επίκεντρο ένα ανοιχτό βιβλίο, στο εσωτερικό του οποίου και σε μία σελίδα του, αναγράφεται χαρακτηριστικά «Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος, Καππαδοκία, Θράκη».

Παράλληλα υπάρχει και μία ανάγλυφη εικόνα μίας μάνας με τα δύο της παιδιά, η οποία με το βλέμμα στραμμένο πίσω κοιτάζει τη ζωή που αφήνει.

«Ένας φόρος τιμής για τις χαμένες αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες»

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα γίνει την προσεχή Κυριακή, στις 26 Μαρτίου, παρουσία κατοίκων, εκπροσώπων συλλόγων Μικρασιατών και τοπικών φορέων. Τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας σημειώνουν: «Πρόκειται για ένα μνημείο που αποτελεί μία διαχρονική υπόμνηση της μεγαλύτερης τραγωδίας του Ελληνισμού. Ένας φόρος τιμής για τις χαμένες, αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες».

Από την πλευρά του ο Δήμος Βέροιας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το έργο πραγματοποιήθηκε για τους ανθρώπους και τους απογόνους τους που ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά εδάφη αποκτώντας τον τίτλο του πρόσφυγα».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....