Βικτώρια: Το Παρακάθ’ της Ποντιακής Εστίας

Την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδρομή των μελών και φίλων της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας η «Ποντιακή Εστία». Προορισμός τους, η εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας στο Bacchus Marsh. Χτισμένη πάνω σε λόφο, σε ένα πανέμορφο τοπίο, που θυμίζει την αλησμόνητη πατρίδα. Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισαν μικροί και μεγάλοι το περιβάλλον, εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του. Η καταπληκτική ατμόσφαιρα, η άψογη οργάνωση αλλά κα το μαγευτικό γιορτινό κλίμα ζέσταναν τις καρδιές όλων.

Και φυσικά ήρθε η σειρά της παρέας του Παρακάθ’.

Η παρέα μας είναι προσεκτικά επιλεγμένη. Άνθρωποι που έχουν δοκιμασθεί για την ποιότητα των αισθημάτων τους. Έρχονται και νέα άτομα στην παρέα μας. Δοκιμάζουμε τα νόστιμα εδέσματα.

Όταν έρθει η ώρα της λύρας, αυτόματα σταματούν όλες οι ομιλίες. Ο λυράρης ο Στέφανος  παίρνει τη λύρα του. Την κουρδίζει, βάζει ρετσίνι στο τοξάρι και αρχίζει η πανδαισία.

Ένα από τα κύρια συστατικά του παρακαθιού είναι η εναλλαγή των τραγουδιστών. Εναλλάξ από ένα δίστιχο ο καθένας.

Αυτή η διαφορετική χροιά των φωνών δίνει αυτήν την διαφορετικότητα που είναι αξεπέραστη ακουστικά. Μπάσοι υψίφωνοι, διαφορετικός τρόπος εκτέλεσης, δίνουν αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα όπου σκλαβώνει όσους το ακούσουν.

Δεν έχει σημασία πόσο καλός είναι ο τραγουδιστής. Εκείνο που αξίζει είναι η ψυχική κατάθεση και ο τρόπος που βγάζει το πάθος του. Άλλοι τραγουδούν καθιστοί, άλλοι κλείνουν τα μάτια άλλοι πετάγονται από την καρέκλα τους και όρθιοι με ψυχή και σώμα σαν ένα σύνολο, τραγουδούν με όλο τους το είναι. Σημαντικός παράγοντας και σφραγίδα του καθενός, είναι τα δίστιχα που επιλέγει να τραγουδήσει κάποιος.

Και μετά έρχεται η σειρά του αγγείου στα χέρια της Δέσποινας παίρνει ζωή. Με την πρώτη νότα η ψυχή ανεβαίνει νοερά στα υψίπεδα της Ματσούκας ο νους ταξιδεύει στα Άγια Μοναστήρια του μοναδικού γιού της Ελλάδας του Πόντου, στα ειδυλλιακά παρχάρια και τις ακούραστες Ρομάνες.

Σχολείο μεγάλο το παρακάθ’. Εδώ αποκαλύπτονται οι ψυχές, κάποιοι πίνουν και ευθυμούν και αποκαλύπτουν σπάνια ψυχικά χαρίσματα. Είναι οι ψυχούλες οι ντροπαλές.

Την ημέρα τίμησε με την παρουσία της η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κ. Λίτσα Σταματοπούλου, και η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, κ. Λίτσα Αθανασιάδη.

Την αποστολή συνόδευαν εκ μέρους του Δ.Σ της Ποντιακής Εστίας ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Πηλαλίδης, Η Γραμματέας κ. Μαίρη Κωνσταντίνου- Κολεσίδη, η υπεύθυνη των χορευτικών τμημάτων κ. Παρθένα Τσομπανοπούλου και οι χοροδιδάσκαλοι  κ. Μιχάλης Βασιλείου και κ. Δέσποινα Λεβογιάννη, όπως και ο χοροδιδάσκαλος των Μομόγερων Κώστας Παταρίδης.

Τα μέλη, το τμήμα νεολαίας οι φίλοι και οι καλλιτέχνες συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργάνωση και επιτυχία της εκδρομής.

 

πηγη Βήμα

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....