«Βήματα βαριά, Μικρασιά ‘22»

Χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ αυτών κάτοικοι, φορείς, επισκέπτες της Σπάρτης και μαθητές, έχουν περάσει το «κατώφλι» της έκθεσης με τίτλο «Βήματα βαριά, Μικρασιά ‘22», «βιώνοντας» τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από εικαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών και ιστορικά τεκμήρια της εποχής. Μία έκθεση η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας.

Παράταση έκθεσης λόγω αυξημένης προσέλευσης

Η πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία λόγω αυξημένης προσέλευσης-περισσότεροι από 18.000 επισκέπτες έχουν βρεθεί στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού-θα συνεχιστεί μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται έργα τα οποία δημιούργησαν οι εικαστικοί Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου και τα οποία βασίστηκαν στις ιστορίες του Αγγελή Σταυρόπουλου και του Αθανάσιου Μπαγιώκου από την Αναβρυτή.

Οι δύο αυτοί ήρωες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αγωνίσθηκαν με σθένος, αιχμαλωτίστηκαν και στη συνέχεια επέστρεψαν μαζί με πρόσφυγες της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, με σωματικά αλλά και ψυχικά τραύματα. Από τη μία, λοιπόν, οικογενειακά κειμήλια και από την άλλη οπτικοακουστικό υλικό συνθέτουν στο πλαίσιο της έκθεσης ένα μοναδικό «μωσαϊκό» μνήμης, με το βλέμμα στραμμένο σε γεγονότα που «σημάδεψαν» τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....