Βουλγαρίας: «Αδύνατος ο αγώνας μας χωρίς τους Αγγέλους»

Τη σημασία της ύπαρξης των Αρχαγγέλων και των Αγγέλων στη ζωή του Χριστιανού τονίζει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος στην εγκύκλιό του για την εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. 

  • Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Η εγκύκλιος που διαβάστηκε σήμερα σε όλους τους ναούς της Βουλγαρίας έχει ως εξής:

«Αρχιστράτηγοι Θεού, Λειτουργοί θείας δόξης, των ανθρώπων οδηγοί και Αρχηγοί Ασωμάτων, το συμφέρον ημίν πρεσβεύσατε, και το μέγα έλεος, ως των Ασωμάτων Αρχιστράτηγοι». (Κοντάκιο, κεφ. 2).

Αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω,

Ανάμεσα σε όλες τις θεϊκά αποκαλυπτόμενες αλήθειες, που αποκαλύπτονται σε όσους διατηρούν την πίστη της Εκκλησίας και την ιερή ευσέβειά της, σε εκείνους τους «ευλογημένους», που «ακούνε τον λόγο του Θεού και τον τηρούν» (Κατά Λουκάν 11:28), το δόγμα του αγγελικού κόσμου είχε πάντα την ιδιαίτερη θέση και σημασία του. Ανάμεσα σε όλες τις διδασκαλίες που γράφτηκαν ή είναι γνωστές από την Εκκλησιαστική Παράδοση, που φυλάσσονται στην Εκκλησία και από την Εκκλησία, οι οποίες, σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο, έχουν τη δύναμη και τη σημασία τους για την ευσέβεια (έργο περί του Αγίου Πνεύματος 27, 66), οι επουράνιες δυνάμεις, αόρατες στα σωματικά μας μάτια, αλλά ορατές με τα μάτια της πίστης, συμμετέχουν πάντα στο μυστήριο της οικοδομής του Θεού. Για τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου, ήταν πάντα ένα οργανικό μέρος της πίστης μας και του βαθύτερου θεμελίου της ελπίδας μας.

Είναι απίθανο να υπάρχει κάποιος ανάμεσά μας που να μην γνωρίζει, να μην έχει βιώσει από προσωπική εμπειρία την παρουσία και τη βοήθεια εκείνων που «μας περιβάλλουν με τη σκέπη των πτερύγων της αύλου δόξης τους και μας σώζουν από προβλήματα». Δεν χαιρόμαστε όλοι στην Εκκλησία κάθε μέρα στη ζωή μας και στο ταξίδι μας προς τη Βασιλεία του Θεού για την αόρατη αλλά αναμφισβήτητη -για την καρδιά μας- αγγελική υποστήριξη και προστασία, που μας περιβάλλει και μας ενισχύει στην καθοδηγούμενη από τον Θεό πορεία μας προς την τελειότητα και την αιώνια ζωή; Ως εκ τούτου, η Αγία Εκκλησία καθόρισε εδώ και αιώνες στο λειτουργικό της ημερολόγιο και τη σημερινή εορτή -τον πανηγυρικό εορτασμό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και όλων των αγγελικών δυνάμεων υπό την ηγεσία του- την ημέρα που ονομάζεται Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.

Οι άγγελοι ήταν παρόντες στο σχέδιο της πρόνοιας του Θεού από την αρχή. Είναι μάρτυρες της δημιουργίας του ανθρώπου και είναι «υπουργικά πνεύματα, σταλμένα για να υπηρετήσουν αυτούς που θα κληρονομήσουν τη σωτηρία» (Προς Εβρ. 1:14). Είναι η «πολιτοφυλακή του Θεού» ( Καὶ Ἰακὼβ ἀπῆλθεν εἰς τὴν ὁδὸν ἑαυτοῦ. καὶ ἀναβλέψας εἶδε παρεμβολὴν Θεοῦ παρεμβεβληκυῖαν, καὶ συνήντησαν αὐτῷ οἱ ἄγγελοι τοῦ Θεοῦ. Γέν. 32:1). Είναι αυτοί που προσφέρουν τις προσευχές των αγίων και παρουσιάζονται ενώπιον της μεγαλοσύνης του αγίου Θεού (Τωβ. 12,15 – ἐγώ εἰμι Ῥαφαήλ, εἷς ἐκ τῶν ἑπτὰ ἁγίων ἀγγέλων, οἳ προσαναφέρουσι τὰς προσευχὰς τῶν ἁγίων, καὶ εἰσπορεύονται ἐνώπιον τῆς δόξης τοῦ ἁγίου) και δοξάζουν και ευλογούν συνεχώς τον Κύριο (Ψαλμ. 102:20· Δαν. 3:58) και ψάλλουν συνεχώς τον τριαδικό Θεό (Ησ. 6:3), επιβλέποντας το μονοπάτι του καθενός από εμάς και ολόκληρης της Εκκλησίας του Θεού, μιμούμενοι την απέραντη αγάπη του Θεού και προστατεύοντάς μας, σύμφωνα με την εντολή του Υψίστου, από κάθε υπόδειξη του εχθρού του ανθρώπινου γένους και από κάθε κακή περίσταση. Γι’ αυτό και την πανηγυρική αυτή ημέρα όλη η Εκκλησία προσεύχεται.

Γι’ αυτό, σε κάθε Θεία λειτουργία, παρακαλούμε θερμά τον Θεό να μας δίνει πάντα «άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών». Διότι γνωρίζουμε ότι χωρίς αγγελική υποστήριξη ο αγώνας μας «εναντίον του σκότους αυτού του αιώνα, εναντίον των ουρανίων πνευμάτων της κακίας» (Εφεσ. 6:12), δεν θα ήταν δυνατός και, αφημένοι μόνοι, δεν θα μπορούσαμε να στεφανωθούμε με τα στέφανα της αγιότητας.

Για όλα αυτά, ας προσευχηθούμε ξανά, καρδιακά, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και σε όλες τις επουράνιες στρατιές και τους φλογερούς – με επικεφαλής αυτόν- υπηρέτες του Θεού, που στέκονται ενώπιον της δόξης Του, μπροστά στον αγνό θρόνο του Επουράνιου Πατέρα μας, να προσέχουν πάντα τον καθένα μας και να μας οδηγούν πιστά στο μονοπάτι των σωτήριων εντολών του Θεού, στην τελειότητα και την αγιότητα που μας πρόσταξε ο Κύριος, στην κληρονομιά εκείνων των αγαθών, που έχει ετοιμάσει ο Θεός για όσους Τον αγαπούν» (1η προς Κορ. 2:9). Ας αναζητήσουμε και ας προσευχηθούμε για την αγγελική παρουσία στη ζωή μας – σε κάθε μέρα της επίγειας ζωής μας – και ας ακολουθήσουμε την καθοδήγηση των πνευματικών μας, ώστε με θέρμη και ζήλο να χαρούμε όχι μόνο αυτούς αλλά και τον ίδιο τον Δημιουργό και Σωτήρα μας και όλους τους Αγίους Του,

Με τις πρεσβείες του αγίου αρχαγγέλου Μιχαήλ και όλων των αγίων ουρανίων αρχαγγέλων, ο Θεός να μας χαρίσει το μεγάλο έλεός Του και την αιώνια σωτηρία Του! Αμήν!

Καλή κι ευλογημένη γιορτή!

† Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....