Βρετανία: Η Βουλή των Λόρδων συζητά για την αλλαγή του νόμου απαγόρευσης επιστροφής αρχαιοτήτων

Το 54% των Βρετανών λέει ‘ναι’ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project.

Το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πρόσφατα, μάλιστα, πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι που υπηρέτησε στο Υπουργείο από το 2010 ως 2016, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή». Σε άρθρο του δε στην εφημερίδα Times μεταξύ άλλων τονίζει πως «το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί τα μισά από τα γλυπτά για περισσότερα από 200 χρόνια. Του ζητήθηκε να τα επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να επανενωθούν ως ένα ενιαίο έργο τέχνης, για να μπορεί να τα δει κάποιος στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Ελλάδα έχει απορρίψει προσφορές δανεισμού. Η ιδέα όμως μιας αμοιβαίας ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει μια εναλλασσόμενη έκθεση στη γκαλερί Νταβίν με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο Λονδίνο ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής», επισημαίνει ο λόρδος Εντ Βέιζι.

Σήμερα, εξάλλου, στη Βουλή των Λόρδων ξεκινάει μια πρώτη συζήτηση για την αλλαγή νόμου που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσής τους. Αυτή είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη, καθώς αν προχωρήσει η διαδικασία και τελικά αλλάξει και ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....