Ξεκίνησε η επίσημη εκστρατεία για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την επίσημη εκστρατεία της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 ξεκίνησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Δένδιας, στη Νέα Υόρκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μόνιμη Αποστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Παρουσία πολλών αρχηγών μόνιμων αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο, ο κ. Δένδιας εκφώνησε την εξής ομιλία:

Κυρίες και κύριοι,

Είναι πάντα χαρά να επισκέπτομαι τη Νέα Υόρκη, να συμμετέχω στις εργασίες των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, αυτή τη φορά η χαρά που βρίσκομαι εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερη για μένα. Η επίσκεψή μου διοργανώνεται για μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική περίσταση για τη χώρα μου.

Αισθάνομαι πολύ προνομιούχος και πολύ περήφανος που σας καλωσορίζω εδώ, σήμερα, για την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025-2026. Και την επίσημη έναρξη μιας εκστρατείας την οποία εργάζομαι προσωπικά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σχετικά μικρή σε μέγεθος, ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και σταθερός υποστηρικτής του σκοπού και των θεμελιωδών αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Πάντα είχαμε κατά νου ότι πίσω από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών ήταν η έντονη επιθυμία της ανθρωπότητας να μην επιστρέψει ποτέ στο σκοτάδι του πολέμου.

Τρεις λέξεις θα είναι η πυξίδα μας για την υποψηφιότητά μας και, ελπίζουμε, για τη θητεία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τρεις λέξεις που ξεκινούν με «Δ», το ελληνικό Δέλτα. Τρεις λέξεις με μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά, πιστεύω, για ολόκληρο τον κόσμο.

Πρώτον, Διάλογος, στα ελληνικά «διάλογος». Η πράξη της ανταλλαγής εύλογων επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος ήταν ο δρόμος προς την αλήθεια, ο δρόμος προς τη γνώση.

Δεύτερον, μια λέξη πολύ γνωστή σε εσάς: Διπλωματία, στα ελληνικά «διπλωματία». Στη ρίζα του, βρίσκουμε τον κόσμο δύο, «δύο». Η διπλωματία, φυσικά, βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί, ως έθνη, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία μέσω του διαλόγου, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις.

Τέλος, Δημοκρατία, στα ελληνικά «δημοκρατία». Κυριολεκτικά σημαίνει δύναμη του λαού. Γεννημένη στην αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία βασίζεται επίσης στον διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στα «αγορά», δεν υπάρχουν σιωπηλές δημοκρατίες. Αυτή είναι λοιπόν η τρισδιάστατη καμπάνια μας.

Ως έμβλημα της υποψηφιότητάς μας, λοιπόν, μπορείτε να το περιμένετε, επιλέξαμε την ελιά και το κλαδί της. Από τότε που η θεά Αθηνά φύτεψε την ελιά στο αττικό έδαφος, αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σοφία. Έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν όλοι οι πόλεμοι βρίσκονταν σε παύση. Ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς ήταν το έπαθλο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν το σύμβολο του ευ αγωνίζεσθαι. Η ελιά αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για τις μεσογειακές χώρες και λαούς ανά τους αιώνες.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, που υποστηρίζει τον διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία, θα επικεντρωθεί σε έξι βασικές προτεραιότητες, εάν εκλεγεί.

(1) Ειρηνική επίλυση διαφορών,

(2) Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

(3) Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια,

(4) Κλιματική αλλαγή και ασφάλεια,

(5) Ναυτική ασφάλεια και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό,

(6) Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πρόληψη και επίλυση διεθνών διαφορών και στην οικοδόμηση της ειρήνης. Θα υποστηρίξουμε την εφαρμογή της «Κοινής μας Ατζέντας» του Γενικού Γραμματέα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης κρίσεων και συγκρούσεων με επίκεντρο τον ΟΗΕ.

Η Ελλάδα είναι σθεναρά προσηλωμένη στην προώθηση της πολυμέρειας που βασίζεται σε κανόνες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεργαστούμε με όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη του συστήματος συλλογικής ασφάλειας που θεσπίστηκε από τον Χάρτη, με ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας.

Η ειρήνη και η ασφάλεια δεν μπορούν να επικρατήσουν ελλείψει ανάπτυξης και ανάπτυξης. Η Ελλάδα συγκεντρώνει τις αναπτυξιακές της προσπάθειες και κατανέμει τη βοήθειά της με στόχο να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας και στην ισότητα στον κόσμο.

Δίνουμε επίσης μεγάλη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου.

Επιπλέον, επιτρέψτε μου να τονίσω τη σημασία της 67ης συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών. Αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες εδώ, στη Νέα Υόρκη. Ευχόμαστε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα προς όφελος των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών διαδικασιών, παραμένει αποφασιστικός παράγοντας προόδου στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποδίδει υψηλή προτεραιότητα στην υλοποίηση της ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και βίας λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού στο εσωτερικό, καθώς και στον κόσμο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....