Υπό τις ευωδίες της Άνοιξης και τις λεπτές αύρες της θαλάσσης, η Σύρος, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, εξόδευσε τον Ουρανού και Γης Ποιητήν

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθως ετέθη επικεφαλής της λιτανευτικής πομπής του ιερού Επιταφίου προς την ιστορική Πλατεία Μιαούλη Ερμουπόλεως, όπου, έμπροσθεν του περίλαμπρου Δημοτικού Μεγάρου, του Παρθενώνα των Δημαρχείων της Ελλάδος, όπως το χαρακτήρισε, έγινε η κατά το έθος συνάντηση των ιερών Επιταφίων των Ιερών Ναών Κοιμήσεως και Αγίου Νικολάου, με την παρουσία του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του Εισαγγελέως Εφετών Αιγαίου, εκπροσώπων των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Αρχών, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λαυρίου και μεγάλου πλήθους πιστών, Συρίων και παρεπιδημούντων συνεορταστών.
Μετά την ανάπεμψη της καθιερωμένης δεήσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ εξεφώνησε κατά το έθος Εόρτιο Χαιρετισμό, κατά τον οποίο, αφού υπογράμμισε ότι ο Επιτάφιος Θρήνος είναι ουσιαστικά επιθαλάμιος ύμνος του εύζωνος Νυμφίου Χριστού, ο Οποίος διά της ταφής και της Αναστάσεώς Του κατέλυσε το θάνατο, καλωσόρισε τους πολυπληθείς επισκέπτες της Σύρου, εξέφρασε τη χαρά του διότι, ύστερα από δύο χρόνια, πραγματοποιείται η κατανυκτική αυτή τελετή στην ιστορική αυτή πλατεία, υπεράνω της οποίας συνωθούνται και συνεορτάζουν τα πνεύματα των πρώτων οικιστών της Ερμούπολης, οι οποίοι με τον ιδρώτα και το αίμα τους την κατέστησαν περιάκουστη καθώς και τα πνεύματα των μεγάλων Ευεργετών, οι οποίοι την προίκισαν με οικοδομήματα και έργα κοινωνικής ευποιΐας.
Προσέτι, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ κάλεσε τους παρισταμένους να προσευχηθούν για την ειρήνη στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος δεν λύνει προβλήματα, αλλά προκαλεί περισσότερα και χειρότερα.
Τέλος, εμνήσθη της επετείου των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και προέτρεψε όλους να παραμένουν πιστοί στην Εκκλησία και την Πατρίδα, στα ιδανικά και τις παραδόσεις μας, που θα μεταλαμπαδεύσουν στα νέα παιδιά, τους πολίτες και δημιουργούς ενός καλύτερου αύριον.
Εν συνεχεία τα Μέλη της Πολυφωνικής Χορωδίας του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου απέδωσαν Εκκλησιαστικούς ‘Υμνους και η Δημοτική Φιλαρμονική παιάνισε πένθιμα Εμβατήρια.
Επιλέγων την Τελετή, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε όσους συνήργησαν στην επιτυχία της Εκδηλώσεως και ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....