1011η Επέτειος Ανακομιδής Ιερού Λειψάνου Οσίου και Θεοφόρου Λουκά – Εγκαίνια Καθολικού Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά

3 Μαΐου 1011 μ.Χ.: Ανακομιδή Ιερού Λειψάνου Οσίου και Θεοφόρου Λουκά – Εγκαίνια Καθολικού Ι. Μονής Οσίου Λουκά

3 Μαΐου 2022  μ.Χ.: 1011η Επέτειος Ανακομιδής Ιερού Λειψάνου Οσίου και Θεοφόρου Λουκά – Εγκαίνια Καθολικού Ι.Μονής Οσίου Λουκά

1011 χρόνια οσμή ευωδίας πνευματικής πλημμυρίζει τις αισθήσεις δεκάδων, εκατοντάδων, μυριάδων πιστών που πέρασαν, περνούν και θα περνούν το κατώφλι του περικαλλούς Καθολικού για να προσκυνήσουν και να προσκυνούν μέχρι της συντελείας του κόσμου το χαριτόβρυτο Λείψανο του Οσίου Λουκά.

Όπως κάθε Μάη εδώ και 1011 χρόνια, από το 1011 μ.Χ., έτσι και φέτος τιμήθηκε η επέτειος της ανακομιδής του ιερού Λειψάνου του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά, καθώς και τα εγκαίνια του Καθολικού της φερώνυμης Ιεράς Μονής Του στο Στείρι.

Το εσπέρας της 2ας Μαΐου 2022 στο Καθολικό τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική· το φως λιγοστό μα λαμπερό με τα αγιοκέρια και τα καντήλια να αντικατοπτρίζουν τη λάμψη τους στους κάμπους των πολύχρωμων μαρμάρων, που καλύπτουν τους τοίχους, και στη μέση του Ναού, ακριβώς κάτω από τον τεράστιο τρούλο, το ιερό Λείψανο του Οσίου Λουκά “ὅς οὐδέ νεκρός παύεται τῶν θαυμάτων”. Οι πιστοί γεμίζουν τον Ναό, ο Επίσκοπος, Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, χοροστατεί στον πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιωμένος από τους πατέρες της Μονής και τους ιερείς της περιοχής και η ψαλμωδία μια πανδαισία ύμνων ικεσίας και ευχαριστίας προς τον Τριαδικό Θεό για τον Άγιο που μας χάρισε.

Μόλις το σκοτάδι έπεσε ολόγυρα, ήρθε η ώρα της λιτανείας του σκηνώματος του Οσίου για ευλογία στους χώρους της Μονής· και σαν περνούσε από την Αγία Βαρβάρα, από τον Άγιο Χαράλαμπο, από την πλατεία, από την αυλή, από το καμπαναριό, από την κρήνη αντηχούσαν οι αναστάσιμοι ψαλμοί, σπάζοντας τη σιωπή της νύχτας και διατρανώνοντας το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού, καθώς και οι δεήσεις προς τον Θεό υπέρ υγείας και ενισχύσεως πάντων, δια πρεσβειών του Οσίου Λουκά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στην σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στα εγκαίνια του Καθολικού και στην ανακομιδή του ιερού Λειψάνου του μεγάλου Οσίου, του θαυματουργού, προφήτη και μυροβλήτη Αγίου, και το φωτεινό φάρο, το Μοναστήρι του, που στηρίζει, ενισχύει και εμπνέει πάντοτε. Το θείο λόγο κήρυξε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος παν.αρχιμ.π. Γεώργιος Θανάσου, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Χριστού και στην εορτή της ανακομιδής του Λειψάνου του Οσίου Λουκά.

Το πρωί της 3ης Μαΐου με το ανοιξιάτικο γλυκοχάραμα να ανατέλει και τις αχτίδες του ήλιου να πέφτουν στα μαβιά, πράσινα και σταχτιά μάρμαρα του Καθολικού και να κατευθύνονται στο κέντρο, όπου βρίσκεται το ιερό σκήνωμα του θαυμαστού εν τοις αγίοις Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς εν πομπή ακολουθούμενοι από τους πιστούς μετέφεραν το ιερό Λείψανο του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, που είχε μεταφερθεί λόγω της εορτής, στη λάρνακα που μόνιμα είναι τοποθετημένο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα και συγκεκριμένα στην αγάπη, την ειρήνη, την μακροθυμία, την πίστη, την πραότητα, την εγκράτεια, που είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, τα οποία είχε αποκτήσει ο Όσιος Λουκάς, αφού με την κατά Θεόν αγιασμένη ζωή Του κατέστη δοχείον της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος.  Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους οι πρεσβείες του Οσίου Λουκά προς τον Κύριο να τους συνοδεύουν και τα Χρόνια όλων να είναι πολλά και ευλογημένα.

Επιμέλεια κειμένου: Αρετή Μουλαρά, Θεολόγος-M.Th.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....