Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

Με πρόσκληση του αγίου Γέροντος και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγιωνύμου Όρους Παν. Αρχιμ. π. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ προσήλθε προσκυνητής στο Άγιον Όρος και προέστη, κατόπιν αδείας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και της Ιεράς Συνόδου, της λαμπράς Πανηγύρεως του Θαυματουργού Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας Αγίου Νικολάου Εφόρου και Προστάτου της Ιεράς Μονής και της Εορτής του Κτίτορός της Οσίου Γρηγορίου του Θαυματουργού και παρέμεινε στην Αθωνική Πολιτεία από την Κυριακή  18 έως και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου τ.έ. Συνοδευόταν από τον Πρωτοσύγκελλό του Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, τον Γενικό Αρχιερατικό  Επίτροπο Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, τον Διάκονό του π. Νικόδημο Κωτινούδη και τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως και Ιεροψάλτη κ. Πέτρο Κοτρότσιο.

      Η μεγαλοπρέπεια, η κατάνυξη, η πληθύς των Βυζαντινών Μοναστικών Ιερών Ακολουθιών, το Αγιορείτικο Τυπικό, η τιμιότητα του Αγιορείτικου Μοναχισμού και ράσου και η προσευχητική συμμετοχή αγαπημένων αδελφών στην Πανήγυρη προσέφεραν πολύτιμα βιώματα και κυρίως ανεκλάλητη πνευματική χαρά!

      Την Κυριακή το μεσημέρι το Αρχοντομονάστηρο της Γρηγορίου υπεδέχθη τον Επίσκοπό  με τη Συνοδεία του όπως γνωρίζουν οι Αγιορείτες και αντηλλάγησαν οι νενομισμένες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από τον άγιο Καθηγούμενο και τον Μητροπολίτη . Να σημειωθή ότι τούτο το Αγιορείτικο Μοναστήρι έχει Μωραΐτικη σφραγίδα, πράγμα που προσέδωσε ιδιαίτερο νόημα στο κλίμα της Πανηγύρεως και στον ψυχισμό του Δεσπότη .

      Ο Σεβασμιώτατος είχε να επισκεφθή την Ιερά Μονή από τον Ιούνιο του 2018 προσκληθείς και τότε να τελέση Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της αγίας ψυχής του αοιδίμου και πολυσεβάστου Γέροντος της Μονής κυρού Γεωργίου Καψάνη. Όμως η βαρυτάτη ασθένεια της αδελφής του Ρεβέκκας συνέτεινε λίγες ώρες μετά την προσέλευσή του να αποχωρήση με το σκάφος της Μονής για την Έδρα του και την αναχώρησή του για τη Γενέτειρά του. Μετά λίγες μέρες – στις 14 Ιουνίου 2018- η αδελφή του εκοιμήθη. Από τότε ώφειλε την επανεπίσκεψή του στη Μονή. Εις ανάμνηση του γεγονότος αυτού ο Σεβασμιώτατος προσέφερε το Εγκόλπιό του στη μνήμη του Αγίου υπέρ αναπαύσεως Ρεβέκκας της πολυπάθου…

     Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας εκκίνησε η Μεγάλη Αγρυπνία- Πανήγυρις της Ιεράς Μονής, η οποία διεκόπη στις 4 το πρωί της Τρίτης (6ης Δεκεμβρίου με το πατρώο Ημερολόγιο) και συνεχίσθη στις 7 το πρωί της ιδίας ημέρας με πέρας στις 11 προ μεσημβρίας!

  Η χάρις πολλή, η παρουσία του Αγίου Νικολάου, του Οσίου Γρηγορίου, της Αγίας Οσιομάρτυρος  Αναστασίας της Ρωμαίας και η περίσσεια της Ευλογίας των Ιερών Λειψάνων της Σεπτής Μονής προσέδωσαν άλλο χρώμα στην προσευχή και την κοινωνία με το Θείο. Στο δεξί ψαλτήρι ο καλλικέλαδος π. Φιλόθεος Γρηγοριάτης (που σου θύμιζε σαφέστατα  Διακο- Διονύση Φιρφιρή!) συνοδευόμενος από  μεγάλο χορό Αγιορειτών πατέρων και τον υπέροχο όντως κ. Ραφαήλ Ζουμή, υιό του πατρός Γεωργίου Ζουμή Αρχιερατικού Επιτρόπου του Αγίου Εδέσσης και στο αριστερό  ο αδελφός της Μονής π. Τρύφων με τη συνοδεία του που περιείχε και λαϊκούς αδελφούς φίλους του Αγίου Όρους, ψάλτες που όντως μας ανέβασαν στον ουρανό! Τόσες ώρες Ακολουθία κι αν είχε κι άλλο, καλό θα ήταν!

      Στην Τράπεζα που παρετέθη ο Άγιος Καθηγούμενος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον κάλεσε να απεθύνη μικρό λόγο αγαθό στην αγία ομήγυρη. Ο λόγος περί αρετών, εξαιτίας της ‘’ποιότητος’’ του Ιεράρχου των  Μυρέων! Ο Σεβασμιώτατος, αφού περιέγραψε εναργώς το αρετοστόλιστο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, παρετήρησε ότι στην ορθόδοξη θεολογία και το βίωμα της Ανατολικής Μιάς του Χριστού Εκκλησίας, οι αρετές δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε ‘’τέλος’’ της αγιοζωής, αλλά προϋπόθεση της κατά Χριστόν Ζωής. Οι αρετές, τόνισε ο ομιλητής, είναι εργαλεία τελειότητος και μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος κατά τον Άγιο Ισαάκ τον Σύρο, τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος και κατά τη θεολογία του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ. Άλλωστε ο Θείος Παύλος διασαφηνίζει πως οι αρετές είναι δωρεές και μόνο του Αγίου Πνεύματος. Ο αρετοστόλιστος άνθρωπος είναι ο Πνευματοσκέπαστος ακόλουθος του Κυρίου μας!

     Το απόγευμα της Δευτέρας μετά τον Εσπερινό προς τιμήν του Οσίου Γρηγορίου Κτίτορος της Ιεράς Μονής, τελέστηκε Αγιορείτικο Κτιτορικό Μνημόσυνο, όπως συνηθίζεται στην Αθωνική Πολιτεία. Την Τρίτη το πρωί στις 4 η ώρα σήμαναν οι καμπάνες της Μονής, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και των Ωρών και ακολούθησε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  για τον Μεγάλο Προστάτη της Μονής.

   Ας επιτραπή να πούμε πως του δεξιού χορού κατά τη Λειτουργία αυτή προεξήρχε ο Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Δαμασκηνός Τσαγκίρης εκ Πάπαρη Αρκαδίας, αδελφός πνευματικός του Επισκόπου μας και του αριστερού ο π. Επιφάνιος Γρηγοριάτης. Μια Θεία Λειτουργία που είχε οικογενειακή τη σφραγίδα και για τους Γρηγοριάτες Μοναχούς και για τον Επίσκοπό μας με τη Συνοδεία του και για τους προσκυνητές…

   Η Αδελφότητα εις ανάμνησιν της παρουσίας του Μητροπολίτου , του προσέφεραν Αγιογραφημένη από τους ίδιους Ιερά εικόνα του Οσίου Γρηγορίου και τον προέπεμψαν στον αρσανά της Μονής με τις ευχές τους…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....