Πανηγύρισε η Αγ. Βαρβάρα στη Λαμία

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τελέσθηκε σήμερα το πρωί στη Λαμία και στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Μεγαλοπρεπή Ναό της πόλεως.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, ο οποίος ακολούθως προηξήρχε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Της χορείας των ιερέων προΐστατο ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος.

Οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ συμμετείχαν και οι σύνεδροι – εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι από χθες κατέφθασαν στην καρδιά της Ελλάδος, την πόλη της Λαμίας, φιλοξενούμενοι του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, προκειμένου σήμερα να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών με τίτλο: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821», το οποίο διοργανώνεται και φιλοξενείται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα Ιερά Αναλόγια διηκόνισαν δύο Βυζαντινοί Χοροί, μέλη του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού Δρ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε  στο πρόσωπο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και υπογράμμισε όλες εκείνες τις αρετές με τις οποίες η Αγία Βαρβάρα με το μαρτύριο της έγινε παράδειγμα αγάπης, υπακοής και θυσίας για την πίστη στο Χριστό.

Προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους Αγίους Αρχιερείς και τους σεβαστούς συνέδρους για την τιμητική και αγιαστική παρουσία τους στην πόλη της Λαμίας και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών, Βιοτεχνιών Φθιώτιδος και ΒΙ.Π.Ε. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης, ο Οργανωτικός  Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος, Δρ. κ.  Χρίστος Μαρκαντώνης, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/μιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Φρούραρχος Λαμίας Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε χθες στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Άγιοι Αρχιερείς, Σεβασμιώτατοι Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Κίτρους κ. Γεώργιος βρίσκονται στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης επ’ ευκαιρία του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας ο Σεβασμιώτατος Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος τυγχάνει Πρόεδρος, και το οποίο Συνέδριο διοργανώνει και φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος.

Ήδη πολλοί εκ των οι Συνέδρων, Εκπρόσωποι διαφόρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν καταφθάσει στην Λαμία, φιλοξενούμενοι του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, με προεξάρχοντα τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Μπόγρη.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 fm) και από διαδικτύου, έψαλλαν δύο χοροί Ιεροψαλτών, αποτελούμενοι από μαθητές και καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο καλωσόρισμα του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού εν καιρώ πανδημίας, να εορτάζουμε μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αποτελούν και εκφράζουν όλο το μωσαϊκό της εκκλησιαστικής ζωής.

Έχουμε την τιμή και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου,  εδώ στην έδρα της λεβεντογέννας Ρούμελης, να φιλοξενούμε το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

 

Ευχαριστώ τους Σεβασμιωτάτους για την παρουσία τους. Είναι τιμή για τον τόπο μας να βρίσκονται μαζί μας και ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο να κηρύξει τον Θείο Λόγο, ο οποίος με θεολογική δεινότητα και θαυμαστή ευφράδεια αναφέρθηκε στην μορφή και στο μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Με χαρά βρίσκομαι εδώ στην ιστορική Ρούμελη και στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι εορτές της Εκκλησίας μας δεν είναι για τον Χριστό και τους Αγίους αλλά για εμάς. Οι αρχαίοι πολύ σοφά έλεγαν: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή αν δεν εορτάζουμε, η ζωή μας μοιάζει με έναν ατέλειωτο μακρύ δρόμο που δεν συναντά κανείς ούτε ένα πανδοχείο για να ξεκουραστεί. Οι εορτές της Εκκλησίας μας αποτελούν σταθμούς πνευματικής αναψυχής. Ιδιαίτερα όμως στον χριστιανισμό οι εορτές δεν είναι απλώς ανάπαυλα σωματική, αλλά είναι και αναψυχή πνευματική. Εορτάζουμε όχι για να ξεκουραστούμε,  αλλά για να δώσουμε νόημα στην ζωή μας».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εν συντομία στους εορτάζοντες Αγίους, Βαρβάρα, Ιωάννη Δαμασκηνό και στον Όσιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου και υπογράμμισε:

«Οι Άγιοι μας προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις,  αλλά όλοι έδωσαν την κοινή μαρτυρία πίστεως. Για να πάρουμε δύναμη από τις εορτές της Εκκλησίας, θα πρέπει να προβληματιστούμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, σκέψεως, κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του και τον αυτοέλεγχο, που είναι τόσο γόνιμος και ωφέλιμος στην ζωή μας.

Αυτό ακριβώς κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος με το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών που διοργανώνεται αύριο με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά από τρία χρόνια αποφάσισε τη σύγκλιση του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών για να χαράξει γραμμές για το μέλλον, να προβληματιστούμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε, να κάνουμε αυτοκριτική και αναθεώρηση των στόχων με σκοπό και να χαράξουμε νέα πορεία για το μέλλον.

Όπως η Αγία Βαρβάρα και όλοι οι Άγιοι, να δώσουμε την καλή μαρτυρία της πίστεως, την καλή πληροφορία στην κοινωνία και ιδιαίτερα στον σύγχρονο κόσμο και στην δύσκολη εποχή μας.

Η φετινή επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση δεν είναι τυχαία σύμπτωση με τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών, αλλά  γνωρίζουμε ότι Εκκλησία και Πολιτεία ηγήθηκαν  όλων των αγνών αγώνων της φυλής μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Ποιμενάρχη σας που ανέλαβε την  βαριά ευθύνη της φιλοξενίας του Πανελληνίου και μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε μέτοχοι της βαθιάς πίστεως των ανθρώπων αυτής της περιοχής,  αλλά και του ηρωισμού των Ρουμελιωτών».

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Προστασίας ΑΜΕΑ Φθιώτιδος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, η Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαιδεύσεως κ. Παναγιώτα Σιδηρά – Χουλιάρα, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο Φρούραρχος Λαμίας Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Λιμενάρχης Στυλίδος  Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Τροχαίας Φθιώτιδος κ. Ανδρέας Κυρίτσης, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Σωτήριος Σκαρμούτσος, ο Υποδιοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής, Υποδιοκητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Αντιπύραρχος Σωτήριος Σβερδίλας, και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....