Πανήγυρις του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου

Ο Πολιούχος και προστάτης της Αλεξανδρουπόλεως, ο Αρχιεπίσκοπος των Μυρέων, Άγιος Νικόλαος εόρτασε και πανηγύρισε την Κυριακή 5 και την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στον μεγαλόπρεπο και ιστορικό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό της Αλεξανδρούπολης, όπου τα τελευταία χρόνια φυλάσσεται τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων του.

 

Λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επικρατούν αποφασίστηκε να επεκταθεί η πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ναού κατά το τριήμερο 5-7 Δεκεμβρίου με λατρευτικές ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ ο Ναός παρέμεινε ανοιχτός από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου  κ. Ανθίμου, παρουσία του επιτρεπτού αριθμού των πιστών, του Δημάρχου της πόλεως, του Διοικητού της 12ης Μεραρχίας, Περιφερειακού Διοικητού της Πυροσβεστικής, του Λιμενάρχου, της Προϊσταμένης της Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως του Νομού μας, της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, του Διοικητού του Νοσοκομείου μας κ.α. Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Μητροπολίτης  μίλησε σχετικά με τον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Αλεξανδρούπολης και τις περιπέτειές του στο διάβα των 120 ετών της ιστορίας του.

Το πρωί της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος της εορτής του Αγίου χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και ακολούθως η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης περιστοιχιζόμενος από όλους τους τοπικούς Άρχοντες της πόλεως και του Νομού μας. Ο Μητροπολίτης  στο τέλος μίλησε σχετικά με τον Άγιο Νικόλαο και την παρουσία του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην οποία καθιερώθηκαν τα πρώτα δόγματα της Εκκλησίας μας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε μικρή λιτανεία της εικόνας του Αγίου στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού από άνδρες του Λιμενικού και ιερείς και η απόλυση της Θείας Λειτουργίας από τον Μητροπολίτη .

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου εορτασμού οι Αλεξανδρουπολίτες περνούσαν και προσκυνούσαν την εικόνα και το λείψανο του Αγίου και προσεύχονταν στον θαυματουργό και παγκόσμιο Άγιο μας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....