Μητρόπολη Λέρου , Καλύμνου και Αστυπαλαίας : Αναβίωσε και φέτος το έθιμο «Συγχώριο»

Όπως κάθε χρόνο, ένα παλαιό – μοναδικό έθιμο αναβιώνει στην Κάλυμνο, «Το Συγχώριο». Αυτή η παράδοση πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Κυριακή 27-2-2023.

Στα πλαίσια των παραδόσεων του ιστορικού Καθεδρικού ιερού ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, στην αυλή του Ναού, πριν αρχίσει ο Εσπερινός του «Συγχώριου», ο χορός ξεκινάει στις 3 το μεσημέρι, ενώπιον Αρχών και πολύ κόσμου. Νέες και νέοι με παραδοσιακές στολές, αλλά και όλος ο λαός που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού, χορεύουν παραδοσιακούς σκοπούς, υπό τους ήχους των οργανοπαιχτών.

Μετά τον παραδοσιακό χορό, κατά τις 5 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος  κτυπάει την καμπάνα, που ο ήχος της σημαίνει, κατά την παράδοση, το τέλος των χορών της Αποκριάς, και την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τον κατανυκτικό εσπερινό.

Στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου και σύμπαντος του ιερού κλήρου της νήσου, με τα αναλόγια των ψαλτάδων να είναι πλήρη υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, Άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Το τέλος του «Συγχώριου» ολοκληρώνεται με τους ασπασμούς ιερέων – εκκλησιάσματος, κατά μήκος του τέμπλου, σε συμβολική πράξη αμοιβαίας συγχώρησης.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Μ.Μέρης, Ν.Μαμάκας, Kalymnos news

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....