Νίτσα Τσίτρα: “Εφυγε” η φωνή των παραδοσιακών τραγουδιών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Νίτσα Τσίτρα, το «αηδόνι της Μακεδονίας», , σκορπώντας συγκίνηση στους φίλους της λαϊκής παράδοσης και του δημοτικού τραγουδιού.

Η Νίτσα Τσίτρα γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι Σερρών το 1930, είχε μια λαμπρή πολυετή διαδρομή στο παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας και συγκαταλέγεται στο πάνθεον των τραγουδιστών της δημοτικής μας παράδοσης. Είχε συνεργαστεί με πολλές δισκογραφικές εταιρίες, ενώ ήταν η αγαπημένη φωνή στα νταρνακοχώρια, στα χωριά της Νιγρίτας, του Παγγαίου και του Βερτίσκου.

Ανάρτηση από τον Θεολόγο,  ερευνητή Δημήτρη Πανταζόπουλο
“Από εχθές η Μακεδονία μας είναι φτωχότερη.
Έφυγε η Νίτσα Τσίτρα, το αηδόνι της Μακεδονίας μας…
Οι Μακεδόνες μεγαλώσαμε με την καθάρια φωνή της και με τα τραγούδια των προγόνων μας, που όχι μόνο τα διέσωσε, αλλά κυρίως τα γνωστοποίησε σε όλους τους συνέλληνες και κυρίως τα επιτραπέζια, τα τραπεζιάτικα, που χάνονται στα βάθη των αιώνων, εκεί στο Βυζάντιο και πιο πριν στους αρχαιοελληνικούς χρόνους.
Προσωπικά, μεγάλωσα με τα τραγούδια της, πολλά εκ των οποίων συνοδευόταν από το έτερο αηδόνι, τον Κώστα Κουφογιάνγκο, όπου και οι δυό τους τραγουδούσαν τα παλιά τραγούδια, τα κοινά στους ελληνόφωνους κατοίκους της Μακεδονίας, τα θ’κά μας τραγούδια.
Η κυρία Νίτσα, ήρθε και στο Ρουμλούκι για να ακούσει τους παλιούς και να καταγράψει παλιά τραγούδια.
Ήρθε και στο χωριό μου τον Σχοινά και κατέγραψε μεταξύ άλλων και τον παππού μου, τον Μήτρη (Δημήτριο) Πανταζόπουλο του Πανταζή και στα γειτονικά χωριά, στο Νεοχώρι και το Νησί.
Έρχονταν όμως και στα πανηγύρια μας, μόνη της ή μαζί με τον Κουφογιάνγκο, όπως στο χωριό μου τον Σχοινά στο καφενείο του μπάρμπα Νικόλα Κουτσάκα του Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το πατρικό μου και ήταν μεγάλο γεγονός και για το χωριό μας και για τα περίχωρα και έρχονταν να την ακούσουν περισσότεροι από ξενόχωρα…
Τα τραγούδια μας “έδεναν” απόλυτα με το χάρισμα της κυρίας Νίτσας, απλά ως βαριά και “εμπορικά” δεν ήταν δυνατόν να τα τραγουδήσει ολόκληρα, παρά μόνο ένα ή δύο στίχους, με το αυθεντικό όμως ηχόγραμμα και χρειά.
Αποχαιρετούμε σήμερα την Μακεδόνισσα Αρχόντισσά μας, που γεννήθηκε το 1932 στο Αηδονοχώρι των Σερρών, με το τραγούδι της για την Μακεδονία μας, το “Μακεδονία ξακουστή”,διότι ήταν ολονών μας των Μακεδόνων η κυρία Νίτσα και με όχι ένα από τα πολλά παλιά Μακεδονικά και όχι μόνο τραγούδια της.
Καλό ταξίδι κυρία Νίτσα…!!!”

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....