Η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού σε Λέρο και Κάλυμνο

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στα νησιά της Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας .

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το εσπέρας της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2023, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο Λέρου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων κ.Ευαγγέλου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου κ. Παϊσίου και του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, παρουσία των τοπικών Αρχών και παραγόντων της Λέρου και πλήθους εκκλησιάσματος.

Φωτογραφίες Εσπερινού:  Πέτρος Κουτούζος

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα η Λιτάνευση μικρού τμήματος του Τιμίου Ξύλου, φυλασσομένου στην Ιερά Μονή Αγίων Αγγέλων Λέρου, και της Ιεράς Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου. Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου παιανίζοντας κατάλληλα εμβατήρια.

Έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου έλαβε χώρα η καθιερωμένη δέησις, υπέρ των αποδήμων αδελφών μας και με ευλάβεια κλήρος, τοπικές αρχές και ευσεβής λαός έκλειναν γόνυ προς της θαυματουργού εικόνος του Τιμίου Σταυρού.


ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου 2023, ετελέσθη Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου και Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό ιερέων της νήσου.

Φωτογραφίες:  Γ.Χρυσούλης

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο πανέμορφο και γραφικό εορτάζον εξωκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στα «Θέρμα» Καλύμνου, παρουσία πλήθους πιστών.

Φωτογραφίες:  Ν.Μαμάκας

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....