Τα γεγονότα λίγο πριν την 25η Μαρτίου 1821

Αξίζει να δούμε τα επαναστατικά γεγονότα που έλαβαν χώρα ως τις 25 Μαρτίου 1821 που εορτάζουμε και τιμούμε σε λίγες ημέρες.

 

19 Μαρτίου 1821: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με σώμα Μανιατών φτάνει στην Καλαμάτα για να την προστατεύσει, δήθεν, από τους κλέφτες.
20 Μαρτίου 1821: Οι Πετιμεζαίοι με τους Μαζιώτες χτυπάνε τον τσαούση(λοχία) του βοεβόδα των Καλαβρύτων, Ιμπραήμ Μπέη Αρναούτογλου.
21 Μαρτίου 1821: Ο Χαραλάμπης, ο Φωτήλας, ο Θεοχαρόπουλος, ο Σολιώτης, ο Παπαδόπουλος και οι Πετιμεζαίοι πολιορκούν τον Αρναούτογλου στα Καλάβρυτα, ο οποίος παραδίνεται (πιθανότατα στις 24 Μαρτίου 1821).

1821_stoykas__7_

21 Μαρτίου 1821: Οι Τούρκοι της Πάτρας κλείνονται στο κάστρο της και χτυπάνε τους Έλληνες της πόλης, προσπαθώντας να προλάβουν την εξέγερση.
22 Μαρτίου 1821: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στέλνει επιστολή στους Γαλαξιδιώτες προσκαλώντας τους να επαναστατήσουν.
23 Μαρτίου 1821: Οι Μανιάτες με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη απελευθερώνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα ο Πετρόμπεης ως «αρχιστράτηγος» του στρατιωτικού και του μεσσηνιακού στρατού στέλνει το πρώτο διπλωματικό έγγραφο προς τις ευρωπαϊκές Αυλές. Παράλληλα, επαναστατικά σώματα μπαίνουν στην Πάτρα.
24 Μαρτίου 1821: Φτάνουν με ενισχύσεις από τα Νεζερά στην Πάτρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Ανδρέας Ζαΐμης.

1821_stoykas__11_

25 Μαρτίου 1821: Το «Επαναστατικό Διευθυντήριο» των Πατρών, συγκροτημένο από τους Παλαιών Πατρών Γερμανό, Επίσκοπο Κερνίκης Προκόπιο, Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο, Μπενιζέλο Ρούφο, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο και Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, εκδίδει διακήρυξη προς τις ευρωπαϊκές Δυνάμεις, την οποία παρέδωσαν στις 26 Μαρτίου στους προξένους της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας που είχαν παραμείνει στην πόλη. Οι πρόξενοι της Ρωσίας Βλασσόπουλος, της Σουηδίας Στράνης και της Πρωσίας Κοντογούρης, όταν ξέσπασαν ταραχές στην αχαϊκή πρωτεύουσα έφυγαν για τα Επτάνησα. Ας δούμε το κείμενο της προκήρυξης:

«Ημείς, το Ελληνικόν έθνος των χριστιανών, βλέποντες ότι μας καταφρονεί το Οθωμανικόν γένος, και σκοπεύει όλεθρον εναντίον μας πότε μ’ ένα πότε μ’ άλλον τρόπον, απεφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν και τούτου ένεκα βαστούμεν τα όπλα εις χείρας ζητούντες τα δικαιώματα μας. Όντες λοιπόν βέβαιοι ότι όλα τα χριστιανικά βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαιά μας, και όχι μόνον θέλουν μας εναντίωθεν αλλά και θέλουν μας συνδράμει, και ότι έχουν εις μνήμην ότι ο ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνησαν πότε ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα, δια τούτο ειδοποιούμεν την εκλαμπρότητά σας, και σας παρακαλούμεν να προσπαθήσετε να ήμεθα υπό την εύνοιαν και προστασίαν του μεγάλου κράτους τούτου».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....