Τελετή μνήμης για την 83η Επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Μαΐου, τελετή μνήμης για την 83η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, την τελευταίας μάχης στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.

Η τελετή διεξήχθη στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Κυπρίων, Ελλήνων, Σέρβων και Ισραηλινών) κατά τη Μάχη της Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Κρήτης και Ψαρών).

Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Σαραντόπουλο επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης, Στρατιωτικός Ακόλουθος Πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Sam Law, ο εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Πρεσβείας, Αναπληρωτής Πρέσβης Lachlan Scully, και η Γραμματέας των Απομάχων Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας Janet Parkin. Ομιλία πραγματοποίησε ο Καθηγητής και μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάριος Αθανασόπουλος.

Ακολούθησε σιωπητήριο πεσόντων νεκρών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, 83 χρόνια μετά τη Μάχη της Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «…αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό στη συλλογική μνήμη. Αλλά και να αναδείξουμε την ανδρεία και των ηρωισμό των συμμαχικών στρατευμάτων και όλων όσων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Η Μάχη της Καλαμάτας μας κάνει υπερήφανους και ως Καλαματιανούς, για τους κατοίκους της πόλης που συνέδραμαν με κάθε τρόπο τους συμμάχους στον Αγώνα, επιβεβαιώνοντας ότι η Καλαμάτα ήταν και παραμένει πόλη της Ελευθερίας. Αυτή τη Μάχη, αυτούς τους Αγωνιστές τιμούμε όλοι εμείς σήμερα».

Ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Αυστραλίας κ. Lachlan Scully εξέφρασε ευχαριστίες προς τους κατοίκους της Καλαμάτας που ρίσκαραν, τότε, τις ζωές τους για να προστατέψουν Αυστραλούς και άλλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί πίσω από τις γραμμές του εχθρού και μέχρι σήμερα, όπως επισήμανε, θυμούνται την υπηρεσία τους και τιμούν τους δεσμούς φιλίας που σφυρηλατήθηκαν στο πεδίο της μάχης.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....