Ο Σεβ. Μητρ. Λήμνου κ. Ιερόθεος στο Μπάτσκοβο της Βουλγαρίας

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, επομένη της εορτής του Αγίου Αθανασίου, Πολιούχου Διδυμοτείχου, όπου λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, επισκέφθηκε κατόπιν προτροπής του την πλησιόχωρη Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπάτσκοβο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, κοντά στη Φιλιππούπολη (Plovdiv).

Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, Αρχιμ. Ιερώνυμος Σχίζας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Γραφείου, ο κ. Νικόλαος Κουλοχέρης, διοικητικός υπάλληλος των Γραφείων, με την ευγενική συνοδοιπορία και ξενάγηση του κ. Αλεξάνδρου Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, έγιναν δεκτοί με χαρά και ενθουσιασμό από την Αδελφότητα της Μονής, της οποίας Ηγούμενος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου και γνώστης της ελληνικής γλώσσας.

Ο Θεοφιλέστατος Ηγούμενος είχε φιλική συνομιλία με τον Σεβ. Λήμνου αναφορικά με την εκκλησιαστική επικαιρότητα ανά την οικουμένη, ενώ ο πρώτος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και στη διαχρονική προσφορά της Ιεράς Μονής στη χώρα τους, η οποία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες και γνωστότερες Μονές της Βουλγαρίας.

Αξιοσημείωτη είναι η συγκυρία της τελέσεως ιεράς αγρυπνίας στη Μονή, κατά το ίδιο βράδυ της επισκέψεως, για την ετήσια μνήμη του αγίου Ευθυμίου Αρχιεπισκόπου Τυρνόβου (πρωτεύουσας της Βουλγαρίας κατά τον 14ο αιώνα), του οποίου ο τάφος βρέθηκε στον αύλειο χώρο.

Ο άγιος Ευθύμιος εξορίστηκε για άγνωστους λόγους στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και κατόπιν για ένα διάστημα από τον αυτοκράτορα Ιωάννη τον Ε΄τον Παλαιολόγο και στη Λήμνο, όπου έγινε αγαπητός από τους κατοίκους του νησιού και γι’ αυτόν τον λόγο αργότερα τον συναρίθμησαν με βαθύ σεβασμό στο τοπικό τους αγιολόγιο.

Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος και η συνοδεία του, αφού πήραν Μοναστηριακό κέρασμα στο παραδοσιακό σε τέχνη αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους, ιδιαιτέρως δε στο Καθολικό και στο Μουσείο, όπου με έκπληξη θαύμασαν αγιογραφίες με αναφορές στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ των οποίων και ελλήνων φιλοσόφων (Αριστοτέλη, Θεόφραστου, Πλάτωνος, Πλουτάρχου, Πυθαγόρα, Πλωτίνου κ. ά.), όπως για ουσιαστικούς λόγους ιστορούνται και σε πρόναους πολλών Ι. Μονών του Αγίου Όρους.

Τέλος, αναχώρησαν έχοντας την μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν πλήθος διασωθέντων, στη Μονή Μπάτσκοβο, ιερών λειψάνων της Εκκλησίας.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....