Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους ήρωες των Ιμίων στην Κάλυμνο

Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από το βράδυ της 30/31 Ιανουαρίου 1996, όταν κορυφώθηκε η  «κρίση των Ιμίων» και από την πτώση ελικοπτέρου του ΠΝ χάνοντας τη ζωή τους τα τρία μέλη του πληρώματος.

Η Κάλυμνος, σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022,όπως κάθε χρόνο, με αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου της Πόθιας και τρισάγιο στο μνημείο, τίμησε την μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση , Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 26 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

Στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο  που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Παΐσιος συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο του νησιού.

Στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  και στο Τρισάγιο που ακολούθησε στο Μνημείο  των τριών Αξιωματικών ΠΝ, από τις τοπικές πολιτικές αρχές έδωσαν το παρών:

ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος και  Ιωάννης Γαλουζής, ο Πρόεδρος του ΔΣ Νικόλαος Γαβαλάς, η Αντιδήμαρχος Ρένα Μαγκάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Σταυλάς, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου Κατερίνα Εμμανουήλ.

Να σημειωθεί ότι δεν παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, όπως είχε ανακοινωθεί, αφού για υπηρεσιακούς λόγους η έλευσή του στην Κάλυμνο ακυρώθηκε.

Από στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Θεοδόσης Τριαντάφυλλος, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Λυμπερέας, ο Διοικητής του ΤΕΘ Καλύμνου, ο επιτελής Ανχης Δημόπουλος Κωνσταντίνος και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών .

Από το Ναυτικό ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Σταματογιάννης.

Από πλευράς ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος– Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Χαμέτης, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος  ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Διονύσιος Κλάδης και  ο Υπολιμενάρχης Υποπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Γαλουζής.

Από το Α.Τ. Καλύμνου ο Διοικητής, Αστυνόμος β’ Ευάγγελος Καραθάνος.

Από τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό, ο Διοικητής Υποπυραγός ΠΣ Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος.

Στην τελετή συμμετείχαν Εκπαιδευτικοί και μαθητές με σημαίες των σχολείων.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Μνημοσύνου, η Αντιδήμαρχος Ρένα Μαγκάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων και το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό μας Ύμνο.


ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου ετελέσθη τρισάγιο υπό του Μητροπολίτου, και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Κείμενο-Φωτογραφίες:  “Kalymnos news”


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στα πλαίσια της 26ης επετείου από την κρίση των Ιμίων, στο παλαιό φυλάκιο του Μεροβιγλίου στη Λέρο, το οποίο ανακαίνισε η θέληση, η σκληρή δουλειά και η αγάπη για το στράτευμα, των Εθνοφυλάκων του νησιού, μεταξύ άλλων, ανηγέρθη Ηρώο Πεσόντων.

Το πρωΐ της Κυριακής 30/1/2022, τελέστηκε Τρισάγιο υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, πλαισιωμένου υπό του αιδεσιμωτάτου π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, στη μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση , Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 26 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λέρου Μ.Κόλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ι. Θεμέλαρος, ο Διοικητής 588ΤΕ Ανχης (ΠΖ) Κων/νος  Καραμπελιάς, ο αντιδήμαρχος Β.Μεραμπελιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στ.Λουλουδιάς, Γ.Τραμπούλης, Μιχ.Καραμπάτης, και πολλοί Εθνοφύλακες.

Ας είναι η μνήμη τους αιωνία.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....