Η εορτή της Υπαπαντής στην Μητρόπολη Θηβών

Χθες 2 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας  κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας, με την συμμετοχή των μελών του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος  “Εστία Μητέρας”.

Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Γεώργιος Θανάσου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Υπαπαντής. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως ευεργετών, διατελεσάντων στα Διοικητικά Συμβούλια, μελών και τροφίμων της Εστίας Μητέρας.

Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε ότι η Υπαπαντή δεν είναι μόνο Δεσποτική εορτή αλλά και Θεομητορική γιατί τιμούμε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία πρόσφερε στον Ναό τον Χριστό. Τόνισε ότι η εορτή της Υπαπαντής εκφράζει για άλλη μια φορά την ταπείνωση του Χριστού, ο οποίος τηρεί το Μωσαϊκό νόμο και περιτέμνεται για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ο τέλειος Θεός έγινε τέλειος άνθρωπος για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο. Επίσης, αναφέρθηκε στον  Άγιο Συμεών και την προφήτιδα Άννα που παρουσιάζουν τον Χριστό στον κόσμο, στα πρόσωπα των οποίων φαίνεται η ευλάβεια και το χριστιανικό ήθος.

Επίσης, ανέφερε ότι κατά παράδοση την εορτή της Υπαπαντής εορτάζουν οι μητέρες, προτρέποντας όλους να κάνουν μια προσευχή για την ανάπαυση των εκλεκτών ψυχών των κεκοιμημένων μητέρων και να τιμούν και να προσέχουν όσες μητέρες ζουν.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Ίδρυμα Εστία Μητέρας εκφράζοντας την αγάπη και στήριξή του στο Δ.Σ του Ιδρύματος, καθώς και στις γερόντισσες που φιλοξενούνται στο γηροκομείο του Ιδρύματος, ευχόμενος δύναμη, υγεία και ενίσχυση. Επίσης, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά, ευλογημένα και ο Χριστός δια πρεσβειών της Μητρός του Υπεραγίας Θεοτόκου να μας σκεπάζει.

Το εσπέρας της εορτής, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μαζαράκι Θηβών, όπου υπάρχει Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Κυρίου.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....