Έφυγε από την ζωή ο ακαδημαϊκός δάσκαλος και πρωτοψάλτης Αθανάσιος Βουρλής

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρωτοψάλτης, Αθανάσιος Βουρλής  (+17/2/2022)
Ο Αθανάσιος Βουρλής υπήρξε διακεκριμένος καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, Χοράρχης και Καθηγητής Βυζ. Μουσικής. Γεννήθηκε στο χωριό Φίλια Καλαβρύτων το 1944 και πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζ. Μουσικής στην Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων όπου ηγούμενος ήταν ο θείος του Ευγένιος Βουρλής. Δάσκαλο του στην Ι. Μονή στη Μουσική είχε τον καλλίφωνο Πρωτοψάλτη Αιγίου και εξαίρετο δάσκαλο και μουσικό Ανδρέα Λέτσο. Με την προτροπή του θείου του γράφτηκε και φοίτησε στην Εκκλ. Σχολή Κορίνθου όπου διδάχτηκε Βυζ. Μουσική από τους ονομαστούς μουσικοδιδάσκαλους Δημ. Παναγιωτόπουλο – Κούρο (1958-1963) και Δημ. Μπονάτσο (1963-1965). Συγχρόνως ήταν και μέλος της Χορωδίας της Σχολής. Μετά την αποφοίτηση του μετέβη στην Αθήνα και γράφτηκε στο “Ωδείο Αθηνών” (1965) όπου είχε καθηγητή τον Ιωαν. Μαργαζιώτη. Μετά από ένα χρόνο μετέβη στη Θεσ/κη όπου φοίτησε, παράλληλα με τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή, στο “Μακεδονικό Ωδείο” όπου είχε καθηγητή τον Χαρ. Ταλλιαδώρο και έλαβε πτυχίο Βυζ. Μουσικής με “Άριστα”.
Στη συνέχεια έλαβε και Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου επίσης με “Άριστα” (1971). Η ψαλτική του σταδιοδρομία άρχισε από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Π. Κοκκινιάς όπου έψαλλε ως Λαμπαδάριος. Στη συνέχεια έψαλε στον Αγ. Χαράλαμπο Π. Άρεως, στον Άγιο Ελευθέ­ριο Θεσ/κης για να συνεχίσει ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Ευαγγελίστριας Τήνου και τον Ι. Ναό των Παμ. Ταξιαρχών Τήνου για την περίοδο 1975 – 76 και ακολούθως στους Αγιους Πάντες Καλλιθέας (1976 – 79). Το 1980 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοψάλτη και Χοράρχη στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνας Ανω Ιλισσίων όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου και από το Ωδείο Πειραιώς. Έχει διδάξει Βυζ. Μουσική στην Εκκλ. Σχολή Τήνου, στη Σχολή Βυζ. Μουσικής του Ιερού Ιδρύματος καθώς και στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου όπου έλαβε και τιμητικό Δίπλωμα. Δίδαξε επί­σης στη Σχολή του Συλλόγου Φίλων Βυζ. Μουσικής Αθηνών (1978-80) σε πολλές Ιερές Μονές καθώς και σε πολλές ενοριακές Σχολές Β.Μ. Σήμερα διδάσκει στις ενοριακές Σχολές Αγίας Μαρίνας Ανω Ιλισσίων και Αγίου Δημητρίου Κηφισίας Αττικής. Άριστος επιστήμων, πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας και Καθηγητής στο Παν/μιο Αθηνών, έχει μετεκπαιδευτεί στη Γερμανία, όπου παρακολούθησε και Σεμινάρια Μουσικολογίας ενώ συγχρόνως έψαλε και ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κολωνία. Έχει δημοσιεύσει πλείστα άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά και υπήρξε τακτικός συνεργάτης των “Ιεροψαλτικών Νέων”. Έχει κυκλοφορήσει κασέτα με Βυζ. Εκκλ. ύμνους, έχει συνθέσει πολλά μαθήματα, που παραμένουν ανέκδοτα και έχει πλούσια συλλογή δημοτικών τραγουδιών της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σεμνός, με άριστο ήθος, αγνός, ιδεολόγος και ακάματος εργάτης της θεολογικής επιστήμης (η διδακτορική του διατριβή στο Π.Α. είχε ως θέμα τη λειτουργική μας μουσική) και της μουσικής, ο Αθ. Βουρλής, εργάζεται με αυστηρή προσήλωση και σεβασμό προς τις λειτουργικές μας παραδόσεις, για την καλλιέργεια και πρόοδο της ψαλτικής τέχνης.
(πληροφορίες από kalavrytanews)
“Σεμνός, με άριστο ήθος, αγνός, ιδεολόγος και ακάματος εργάτης της θεολογικής επιστήμης (η διδακτορική του διατριβή στο Π.Α. είχε ως θέμα τη λειτουργική μας μουσική) και της μουσικής, ο Αθ. Βουρλής, εργάζεται με αυστηρή προσήλωση και σεβασμό προς τις λειτουργικές μας παραδόσεις, για την καλλιέργεια και πρόοδο της ψαλτικής τέχνης”, γράφει η σελίδα ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ -ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ  .
Γράφουν γι αυτόν στη σελίδα του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου  του Αγίου Στεφάνου :
“Την ευχή σου να χουμε δάσκαλε μας γλυκέ!
Πατέρα και Πανεπιστημιακέ διδάσκαλε όχι μόνο της Μουσικής αλλα και του ήθους!
Αξέχαστες οι αμέτρητες ώρες διδασκαλίας στα έδρανα και εκτός αυτών. Τα μουσικά ταξίδια σε Πολωνία, Καλαβρυτα, Πρέβεζα και τόσα αλλα.
Πως να ξεχάσουμε ότι στο «Ως τον Βασιλέα» βρίσκεται η ουσία του Χερουβικού και όχι στο «Τριαδι» της φαντασμαγορικης ανάλυσης….
Είναι τιμή μου που ΠΑΝΤΑ σου ασπαζόμουν το χέρι επειδή και το άξιζες και το ενέπνεες!
Ψάλλε πλέον το «Δύναμις» στο ουράνιο Τρισάγιο της Αγγελικής ψαλμωδίας που τόσο αγάπησες και διακόνησες σεμνά”!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....