Ο ‘’Εσπερινός της Συγγνώμης’’ στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαρτίου 2022 τελέσθηκε στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης  κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβου, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ονομάζεται και ‘’Εσπερινός της Συγγνώμης’’.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς , Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στους πυλώνες της πνευματικής αυτής περιόδου για την Εκκλησία μας, που είναι η συγχώρεση και η μετάνοια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σεπτός Ποιμενάρχης  παρουσιάζοντας στο εκκλησίασμα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζηνουπόλεως, ο οποίος, ως Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Καναδά, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ομογένεια, όσον αφορά στη διατήρηση της πίστης και των παραδόσεών μας. Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος κ. Ιάκωβος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  για τη φιλοξενία και τα πατρικά λόγια αγάπης προς το πρόσωπό του. Ακολούθως, μίλησε για το στάδιο του πνευματικού αγώνα που ξεκινάει με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ενώ επισήμανε ότι η σκέψη όλων μας θα πρέπει να είναι στους ανθρώπους που υποφέρουν, είτε ευρισκόμενοι στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, είτε ως πρόσφυγες.

Με την ολοκλήρωση της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μίλησε για την ευκαιρία που δίνεται στους χριστιανούς για πνευματική ανύψωση την ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από ‘’βαρίδια’’, που δεν επιτρέπουν στην ψυχή μας να γαληνεύσει. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε πρώτος συγγνώμη για οποιοδήποτε σφάλμα ή αβλεψία του κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ παρείχε τη δική του συγχώρεση σε κάθε χριστιανό της τοπικής μας Εκκλησίας. Παράλληλα ευχήθηκε ευλογημένη Σαρακοστή και καλό πνευματικό αγώνα.

Φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν ήταν δυνατόν να δοθεί ο ασπασμός της συγγνώμης μεταξύ κληρικών και λαϊκών, ωστόσο, με προτροπή του Σεβ. Ποιμενάρχη , τοποθετήθηκε στον σολέα του Ναού το Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο ασπάστηκαν οι πιστοί ζητώντας συγχώρεση από όποιον έχουν πικράνει ή αδικήσει.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....