Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αντιοχείας, υπό την προεδρία της Α.Θ. Μακαριώτητος του Πατριάρχου Αντιοχείας κυρίου Ιωάννου του Ι΄, πραγματοποίησε τη δέκατη τρίτη έκτακτη συνεδρίασή της στο Μπάλαμαντ στις 2 Μαρτίου 2022, παρουσία των σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών:
Ηλία (Βηρυτού και περιχώρων), Ηλία (Τύρου και Σιδώνος και περιχώρων), Σάββα (Βόστρων και όρους των Αρράβων), Γεωργίου (Εμμέσης και περιχώρων), Σιλουανοῦ (Βύβλου, Βότρυος, Όρους Λιβάνου, και περιχώρων), Βασιλείου (Αρκαδίας και περιχώρων), Εφραίμ (Τριπόλεως, Χώρας και περιχώρων), Ιγνατίου (Γαλλίας, Δυτικής και Νότιας Ευρώπης), Ισαάκ (Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης), Αντωνίου (Zahle, Baalbek [Ηλιουπόλεως] and περιχώρων), Νικολάου (Αμάσης και περιχώρων), Αθανασίου (Λαοδικείας και περιχώρων) και Εφραίμ (Χαλεπίου, Αλεξανδρέττας και περιχώρων). Παρών ήταν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γρηγόριος Khoury, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Οι ακόλουθοι μητροπολίτες ευλόγως απουσίασαν: Σέργιος (Σαντιάγο και Χιλής), Δαμασκηνός (Σάο Πάολο και πάσης Βραζιλίας), Ιωσήφ (Νέας Γιόρκης και πάσης Βόρειας Αμερικής), Γαττάς (Βαγδάτης, Κουβέιτ και περιχώρων), Σιλουανός (Βρετανικών Νήσων και Ιρλανδίας), Βασίλειος (Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Φιλιππίνων), Ιγνάτιος (Μεξικού, Βενεζουέλας, Κεντρικής Αμερικής και Νήσων της Καραϊβικής), Ιάκωβος (Μπουένος Άιρες και πάσης Αργεντινής), και Νήφων, Μητροπολίτης Chehba, και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας στο Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παύλος, που απουσίαζε λόγω απαγωγής, ήταν παρών στις προσευχές και ικεσίες των πατέρων της Συνόδου.
Μετά την προσευχή, και την επίκληση του Αγίου Πνεύματος και του θείου ελέους, οι πατέρες της συνόδου αναφέρθηκαν αρχικά στο θέμα των απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου, ΠαύλουYazigi και Youhanna Ibrahim και κατήγγειλαν τη διεθνή αποσιώπηση για το ζήτημα, το οποίο διασχίζει τον ένατο χρόνο. Ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση τους για να κλειστεί αισίως αυτός ο φάκελος που περικλείει μερικά από τα δεινά που υφίσταται ο λαός της Ανατολής.
Οι Πατέρες αναλογίστηκαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την κατάσταση κρίσης, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ορθόδοξη ενότητα.
Επιπλέον επανέλαβαν τη θέση του Πατριαρχείου Αντιοχείας τονίζοντας την ανάγκη να επικαλεστεί η αρχή της συναινέσεως και της ομοφωνίας όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όσων αναγνωρίζει η οικογένεια των Τοπικών Εκκλησιών, σε ό,τι αφορά το κοινό Ορθόδοξο έργο και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων των αμφιλεγόμενων ζητημάτων στον ορθόδοξο κόσμο. Η συναίνεση και η ομοφωνία εγγυώνται την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σε ποιμαντικό επίπεδο, οι πατέρες τόνισαν ότι οι διάφορες βαθμίδες της Ιεροσύνης αντικατοπτρίζουν την διακονία της Εκκλησίας προς τα τέκνα της. Επομένως, αυτός που υπηρετεί την Εκκλησία του Χριστού καλείται να είναι εικόνα του Κυρίου και ζωντανός μάρτυρας σε όλες του τις πράξεις. Διατύπωσαν με αποφασιστικότητα τη σημασία να διατηρηθεί η ιερατική διακονία άμωμος «μὴ ἔχουσαν σπίλον ἢ ῥυτίδα» και σε όλες τις διαστάσεις της, δηλαδή την πνευματική, την ποιμαντική, τη διοικητική και την οικονομική. Τόνισαν ότι η Εκκλησία, προκειμένου να εξασφαλίσει την αγνότητα της διακονίας και της μαρτυρίας, οφείλει να είναι αυστηρή και να απαιτεί λογοδοσία όποτε παραστεί ανάγκη.
Οι πατέρες συζήτησαν την οικονομική και βιοτική κατάσταση και τα κοινωνικά προβλήματα από την οποία υποφέρει ο λαός του Λιβάνου, που στερείται των πιο βασικών προϋποθέσεων για μια αξιοπρεπή ζωή. Οι Συνοδικοί πατέρες κάλεσαν την κυβέρνηση του Λιβάνου να εργαστεί για να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες και να εξασφαλίσει τις πιο βασικές απαιτήσεις διαβίωσης στους πολίτες της. Σε αυτή την κοινοβουλευτική προεκλογική περίοδο στον Λίβανο, οι πατέρες υπενθυμίζουν τη σημασία της πολιτικής επαγρύπνησης και καλούν τα τέκνα τους να προσεγγίσουν τις επερχόμενες εκλογές με αίσθημα ευθύνης και να εκλέξουν τους υποψηφίους που είναι γνήσιοι και πιστοί στη χώρα, οι οποίοι καταφέρνουν να σηκώσουν η χώρα από τον πάτο και από τις αδικίες που έχουν συσσωρευτεί σε όλη την πολιτική ζωή του Λιβάνου.
Όσον αφορά το Συριακό ζήτημα, οι Πατέρες επανέλαβαν την έκκλησή τους για εξεύρεση πολιτικής λύσης, λαμβάνοντας υπόψιν τις φιλοδοξίες του συριακού λαού, για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης και τη διατήρηση της ενότητας του Συριακού Κράτους. Οι Συνοδικοί πατέρες απηύθυναν επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να άρει τις οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις για τα προς το ζην, την υγεία των πολίτων και το μέλλον των τέκνων της Εκκλησίας.
Οι Πατέρες της Συνόδου, που παρακολουθούν με βαθύ πόνο και μεγάλη λύπη την οδυνηρή κλιμάκωση στην Ουκρανία, έθεσαν ένθερμες προσευχές για ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσμο και έκαναν δέηση στον Παντοδύναμο Θεό να εμπνέει τους λήπτες αποφάσεων να δώσουν προτεραιότητα στη λογική της ειρήνης και να προτιμήσουν τον διαλόγο για την αποφηγή περαιτέρω καταστροφών καθώς και ανθρωπίνων και υλικών απωλειών που υπέστησαν όλες οι πλευρές.
Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής για τον ουκρανικό λαό, οι Πατέρες εκφράζουν τη συμπάθειά τους στους ποιμένες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επικεφαλή τον Μακαριώτατον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο. Οι Πατέρες εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι οι πνευματικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού λαού, που έχουν αναδυθεί από την ίδια κολυμβήθρα του βαπτίσματος, θα συνέβαλαν στην επίλυση της σύγκρουσης, την επίτευξη της συμφιλίωσης και την εδραίωση της ειρήνης.
Στο κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι πατέρες της Συνόδου προτρέπουν τους πιστούς να προσκολληθούν στον λόγια του Κυρίου, να εντείνουν τις προσευχές τους για την άνωθεν ειρήνη. Υπενθυμίζουν μάλιστα στα παιδιά τους, στην πατρίδα και τη διασπορά, τη σημασία να συνοδεύεται ο αγώνας της νηστείας και από τη φροντίδα για τους άπορους ελάχιστους αδελφούς του Κυρίου Ιησού, δεδομένου ότι στην Εκκλησία δεν νηστεύουμε μόνο για να απέχουμε από τα τρωφήματα, αλλά επίσης για να παρέχουμε στους φτωχούς το εξοικονομημένο κόστος του φαγητού που απέχουμε.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....